Den unge Zlatan (2015)

Porträtt av bollkonstnären som ung man

4 russin

Ja, det är opportunt att släppa den här filmen till hemmabiomarknaden precis till EM. Och det är så rätt. För hur det än går i Frankrike är det mästerskapet då landslaget säger hejdå till sin meste målgörare och mest färgstarka karaktär någonsin.

Inte en pajas. Inte en medietränad smartskalle. Utan en kämpe med enorm talang och lika stor beslutsamhet. Med ett komplicerat förhållande till farsan och lika känslig som tillknäppt. Som provocerar och gör galna grejer men också är den förste att försvara en lagkamrat som hamnat på onåd, även om det råkar vara värste konkurrenten om toppositionen. Och gör fantastiska mål.

Zlatan, kort och gott, här presenterad i ett kronologiskt hoppigt men dramaturgiskt klockrent collage av arkivmaterial från tiden i MFF, Ajax och i viss mån Juventus. Med mer sentida och jätteintressanta intervjuer med folk han kommit på kant med eller blivit vän med, eller både och.

Bröderna Gertten gjorde ju redan 2001 filmen "Blådårar 2" där de fick nytta av sitt digra material med en stjärna i vardande. Här slår de fler mynt av det, till skön musik, och det är win-win.

EM är alldeles runt hörnet, som sagt. Vi är med, mycket tack vare Ibra. Och kanske är det mästerskapet då vi ser, inte nästa Zlatan - för som han säger i filmen finns det bara en - men nästa fixstjärna verkligen hitta sin plats. Jag gissar att han heter John.

© Anders Lindahl
2016-06-08


Tack till Sony Pictures Home Entertainment för recensionskopia
© 2015 Auto Images, WG Film.

Originaltitel: Den unge Zlatan
2015
Regi: Magnus Gertten Fredrik Gertten

Genre: Dokumentär
Hemmabio: 2016-06-07
Teman: Fotboll


Ingår i följande teman


Fotboll

     

Dela |