Lejonkungen (1994)

Livets obönhörliga kretslopp, med ballader och allt

3 russin

Det är ganska tunga teman de tar sig an i vad som för många är den ultimata Disney-filmen. Knappt har Mofasa, kungen över både lejonen och de andra djuren på savannen, hunnit förklara det viktigaste om Livet för sonen Simba förrän ett lömskt svek har drivit honom framför en skenande gnuflock och Simba i exil. Att sveket kommer inifrån familjen i form av en avundsjuk tronpretendent ökar knappast mysfaktorn.

Acceptabelt då, att presentera filmens främsta comic relief i form av de ansvarsallergiska och livsnjutande Timon och Pumba, ett vårtsvin och en surikat. Hos dem hittar Simba ett trivsamt sätt att överleva i en värld som vänts upp och ner. Men man kan inte undfly sitt ansvar för evigt ... Särskilt som Scar, den onde farbrodern (Claudius till Simbas Hamlet om man så vill), ämnar vända upp och ner på den uråldriga och välfungerande ordningen med hjälp av främmande element, nämligen hyenor, savannens värsta djur.

Elton John och Hans Zimmer har skrivit några kända stycken till filmen. Den inledande Circle of life och Can you feel the Love tonight har blivit (kitschiga) klassiker. Några riktigt segdragna stycken drar å andra sidan bara ner tempot, som evighetsnumret där Scar smider planer med hyenorna.

Gnuscenen är mäktig och skrämmande, det för 90-talet typiska inslaget av när Disney "tar datorn till hjälp". Annars är det här kanske den sista Stora Traditionellt Animerade filmen från studion. Det kom förstås mer handtecknat, däribland den fantastiska "Kejsarens nya stil", men ingen av dem har fått samma självklara plats i filmens klassikerkammare, eller omtalas med samma värme av dem som var barn då. Morgondagens vuxna kommer melankoliskt minnas datorrenderade Elsa snarare än handtecknade Tiana ("Prinsessan och grodan").

Det här är också filmen som till många föräldrars lättnad förklarat the facts of death och i viss mån life för barnen. Den är respektingivande i många avseenden men det är väl dags att konstatera att jag har många betydligt högre placerade Disneyfavoriter. Jag vet inte ens om mina invändningar i första hand är ideologiska (man kan hitta inslag av både rasism och hyllande av upplyst despotism om man är så hugad), det handlar nog ärligt talat mest om att den inte underhåller mig lika mycket som samtida klassiker som "Aladdin" och "Skönheten och odjuret".

FOTNOT
Namnet Simba betyder förstås lejon på Swahili och var redan då etablerat som lejonnamn i väst genom Paula Busch och Josef Hegenbarths barnbok "Simba och Samba".

© Anders Lindahl
2016-05-05

© Disney

Originaltitel: The Lion King
USA, 1994
Regi: Roger Allers Rob Minkoff

Genre: Animation, Äventyr, Barnfilm, Drama
Teman: Disney


Ingår i följande teman


Disney

     

Dela |