Truth (2015)
Hvad är sanning?
- Sanningen skall göra eder fria, står det skrivet i en ganska känd bok.
Men vad är sanning? Det har många frågat sig i olika sammanhang genom tiderna. ”Truth” följer ett berättarupplägg som kan kännas igen från den andra säsongen av Aaron Sorkins murvelserie ”The Newsroom”. Något har gått snett i nyhetsfabriken, men vad?
- Varför blev du journalist?
- Nyfikenhet.
Nyhetsankaret Dan Rather (i filmen spelad av Robert Redford) har svaret klart för sig. Är det en film som vill säga just det? Samtidigt finns tillfällen då det inte går som planerat. Jobbet för med sig risker, som att göra fel, eller inte kunna bevisa sina teser bortom alla rimliga tvivel. ”Truth” är ingen enkel succéstory, utan handlar främst om hur man hanterar motgångar. Liksom om hur den journalistiska processen kan fungera. Hur medierna är del av ett system där politik och pengar påverkar. Budskapet är inte så självklart och filmen kanske därför inte så publikfriande som en del andra i samma genre. Det påminner mer om ”Kill the Messenger” eller ”The Insider” än ”Alla presidentens män”.
2004.
Bush times. Kommer ni ihåg? På redaktionen för CBS celebra magasinsflaggskepp ”60 Minutes” gräver producenten Mary Mapes (Cate Blanchett), redan nämnde programledaren Rather med flera i dåvarande presidentens förflutna i Texas med ingredienser som familjens oljebolag, Bin Ladin-kontakterna och nationalgardet. Åtminstone delar av detta kan låta bekant. Men många av de namn som luftas i filmen är säkerligen mer självklara för amerikaner att känna till än för oss andra. Knäckfrågan i det här fallet är om den sedermera blivande landsledaren och Irak-invadören i sin ungdom utnyttjade sina familjekontakter för att fixa en militär placering som hjälpte honom att undvika tjänstgöring i Vietnam, i det infekterade krig som då pågick.
Vad är sanning, alltså? Kan den alltid fastställas? Och är den det viktigaste i sammanhanget - eller brädas den troligare av den allmänt accepterade slutsats som är bekvämast för de flesta? Filmen utspelas under den presidentvalskampanj där George W. Bush kämpade för att bli omvald i kamp med demokraten John Kerry. Det förflutna - inte minst det militära - har betydelse. Där i alla fall. Själv bodde jag i Sydamerika under den perioden och minns att där, liksom kanske i större delen av världen, var det mer intressant vad som pågick just då i Irak. Invasionen som övergått i kaos.
Filmen, byggd på en bok av Mary Mapes, tar dock sitt uppdrag på stort allvar. Och låter Cate Blanchett, Robert Redford och Topher Grace få tillfälle att stoltsera med minst en saftig predikande monolog var. Inget ont i det. Det finns viktiga saker att säga här. ”Truth” sympatiserar starkt med murvlarna. Oavsett om de lyckats få alla fakta på bordet, så framställs deras intentioner som ärliga. De får kämpa både mot utomstående och sina egna överordnade på TV-bolaget när det börjar blåsa.
”You can’t win ’em all” sägs det. Men Bush lyckades komma undan den här gastkramningen och vinna ännu ett val. Om han nu verkligen vann det första… Det är mycket vi aldrig får veta med säkerhet här i livet.
© Johan Lindahl2016-05-21
DVD / Blu-ray
BluRay-utgåvan innehåller bland annat en intervju med regissör Vanderbilt, Cate Blanchett och Elisabeth Moss. Det handlar mycket om hur det är att jobba med levande legendaren Redford och vänja sig vid att kallas honom Bob. Liksom, hur viktig är sanningen i en film som heter som den här heter? Blanchett beskriver också sitt möte med Mary Mapes, den verkliga förebilden. I ett annat segment profileras Mapes och Dan Rather som ser tillbaka på händelserna. Båda är också kritiska mot hur nyhetsförmedling utvecklats mer i riktning mot underhållning och propaganda. Beslut på företagsnivå tar udden ur den verkliga journalistiken; folk måste tänka efter och ställa fler frågor, menar Mapes.