Star Wars: The Force Awakens (2015)

Övertygande start på sista (?) svit

4 russin

Remake eller sequel? Låt oss kalla det en requel.

Det har gått några år sedan Luke, Leia och Han Solo firade att de besegrat imperiet. Säg den glädje som varar. Nu är det lika illa igen, med en mäktig, fascistoid fiende som krigar sönder friden. Och givetvis bygger de ett förskräckligt dödsvapen. De gamla hjältarna är försvunna eller utspridda i galaxen, men inte ens trailern kunde ju hålla tyst om att vi kommer få återse åtminstone vissa av dem. Men först möter vi de nya förmågorna. En tuff men ensam tjej på en ökenplanet, en stormtrooper som i sin första strid inser vad hans arbetsgivare går för och en riktig stjärnpilot som tillhör den goda sidan. De möts under spännande omständigheter och är snart inblandade i det viktiga uppdraget att föra en bit av en karta till rätt destination.

Det är en värld där Imperial walkers och Star destroyers ligger halvt begravda i sanden efter gamla glömda strider. Mer jordnära än Lucas sista filmer, mer fokus på avkrokar. Coruscant är bara föremål för en enda scen, som likt sin förebildsscen i gamla sviten lämnar påfallande svagt avtryck på de inblandade med tanke på magnituden.

Smågnäll. Detta är bra. En rak och fin film, vars fanservice inte är reducerad till "titta där!" De gamla kända ansiktena och skeppen har riktiga och viktiga uppgifter i berättelsen. Det är också befriande okomplicerat. De olika personerna kommer bra överens från start utan överdrivet käbbel. Finn (John Boyega) håller inte på sin hemlighet längre än nödvändigt för att krysta fram en sista komplikation. Rey (Daisy Ridley) är självständig men inte tröttsamt avvisande mot alla på rent vres. Det är roligt att följa dem, om än sorgligt ibland. Filmens Darth, Kylo Ren (Adam Driver), är intressant även när de lämnar mystiken och masken och rättframt levererar alla fakta i målet. Den mörka sidan kan förföra vem som helst, påminns man.

Striderna sticker ut genom att inte vara spektakulära. Ljussabeldusterna saknar Hongkong-komplex och folk är inte överdrivet akrobatiska. Många masker är härligt plastiga. Helt rätt. Det är också lite "Serenity"-känsla, även i det oväntade miraklet att den här nya filmserien ens finns. Den präglas, så här långt, av animerade serien "Star Wars: Rebels" goda egenskaper: kärlek till originalet och sympatiska karaktärer. Att sälja sin skapelse till Disney var ett bra beslut av gamle Lucas.

FOTNOTER
De roliga skådisvalen inkluderar både duon Oscar Isaac och Domhnall Gleeson från "Ex Machina" och ett gäng hårdingar från de fantastiska "The Raid"-filmerna. Och så Max von Sydow, förstås.

Det ska bli roligt att se vad Gareth Edwards tar sig för med "Rogue One", den 'mellanfilm' vi kan trösta oss med i väntan på del åtta. Tydligen fick han jobbet på grundval av sin fina "Monsters" snarare än storbudget-Godzillan från 2014.

© Anders Lindahl
2016-04-20


Tack till Disney för recensionsexemplar
©2016 & TM Lucasfilm Ltd.
Söta robotar och Millennium Falcon? Check!

©2016 & TM Lucasfilm Ltd.
Ljussabelsdueller? Check!

Originaltitel: Star Wars: The Force Awakens
USA, 2015
Regi: J. J. Abrams
Med: Daisy Ridley, John Boyega, Harrison Ford, Carrie Fisher, Adam Driver, Oscar Isaac, Domhnall Gleeson, Peter Mayhew, Andy Serkis, Simon Pegg

Genre: Action, Äventyr, Fantasy, Krig, Sci-fi
Svensk biopremiär: 2015-12-16
Hemmabio: 2016-04-22
Teman: Star Wars


Ingår i följande teman


Star Wars

     

Dela |