Om inte (2001)

Om inte om hade varit...

1 russin

Hanna och Jesper står vid en vägkorsning i sitt förhållande, antingen gifta sig, skaffa barn och hela baletten, eller göra slut. Med sådana tankar i huvudet åker de iväg på festival tillsammans med kompisen Brian och hans nya flickvän Karola. Under festivalen, som underligt nog bara verkar bestå av en Iggy Pop-konsert, händer något som skakar om hela kvartettens liv. Både Karola och Jesper beter sig underligt dagen efter och snart börjar båda förhållandena att krackelera. Efter hand som tiden går kommer mer och mer av sanningen fram. Karola har blivit våldtagen på festivalen men vägrar avslöja vem gärningsmannen är och Jesper erkänner att han har varit otrogen mot Hanna men tänker inte tala om vem han har haft sex med. Ni har säkert redan av det ovan skrivna listat ut hur saker och ting ligger till. Egentligen skulle det kanske varit en "spoilervarning" före detta stycke, men "Om inte" spolierar snabbt sig själv genom sin förutsägbarhet så det är inte nödvändigt.

Ella Lemhagens förra film, "Tsatsiki, morsan och polisen", blev en formidabel succé och hyllades med Guldbaggar och festivalpriser. I en intervju har Lemhagen sagt att hon med "Om inte" ville göra en dramatisk film där många hemligheter döljer sig under ytan. Vad hon har gjort är en film där allt är alldeles tydligt och klart från första bildrutan och för åskådaren finns inga hemligheter eller överraskningar kvar. Lemhagen verkar dock inte medveten om detta utan försöker komplicera den i grunden simpla historien med förvecklingar och förväxlingar i syfte att göra berättelsen mer spännande. Resultatet blir det omvända och en gäspningsframkallande seghet i berättandet framträder tydligt halvvägs in i filmen.

Det stora problemet med filmen är att Lemhagens manus har stoff som räcker till en brevfilm i tv-programmet Bullen. Inget ont om brevfilmerna när de utspelar sig på 5-10 minuter, men att dra ut på samma korta berättelse i en och en halv timme gör ingen vare sig gladare eller klokare. Dialogen saknar fingertoppskänsla och de klyschiga replikerna faller platt till marken. Att skådespelarna sedan har relativt lite erfarenhet av dramatiskt agerande gör också sitt till. Frida Hallgren i huvudrollen som Hanna visar potential och det ska bli intressant att se vad hon kan åstadkomma under bättre förutsättningar. Olle Sarri med sin American History X-look ger oss prov på sin förmåga att spela allvarligare roller och gör det inte helt oävet han heller. Värre är det med Johan Svangrens brist på utstrålning och scennärvaro och Danijela Stankovic som tycks läsa sina repliker innantill, helt fritt från inlevelse och känsla. Med en mer erfaren ensemble och en skickligare regissör skulle "Om inte" kunnat höja sig från bottennoteringarna, men grundproblemet kvarstår; manuset är undermåligt och historien räcker helt enkelt inte till en hel långfilm. Detta borde någon ha insett för länge sedan och stoppat hela projektet, men så är alltså inte fallet. Jag ger "Om inte" ett russin, önskar alla inblandade bättre lycka med nästa film och glömmer det hela.

© Andreas Hallgren
2001-11-02Originaltitel: Om inte
Sverige, 2001
Regi: Ella Lemhagen
Med: Frida Hallgren, Johan Svangren, Olle Sarri, Danijela Stankovic

Genre: Drama
Svensk biopremiär: 2001-10-26     

Dela |