Secretary (2002)

Psykologisk dragkamp med fungerande kemi

3 russin

Före Mr ”50 Shades of…” Grey fanns - Mr Grey. Personifierad av James Spader som aldrig dragit sig för att porträttera knepiga karaktärer med en del udda egenheter. Nu är det inte i första hand honom som historien handlar om, men han blir en katalysator för en radikal livsförändring, eller ett bejakande av något som kan verka förödande, men i det här fallet framstår som, ja, är det befriande?

Ung kvinna med självdestruktivt beteende och en historia av psykisk instabilitet, men ändå viss framåtanda, söker och lyckas få anställning hos en lokal advokat med egna tvångsmässiga drag. Vad kan gå fel?

Hennes erfarenheter av arbetsuppgifterna det gäller är ganska bristfälliga. Men något ser han hos henne, lagvrängaren Mr Grey. Edward Grey. Råmaterial att utveckla och förfina? Kanske väcker hon helt enkelt hans nyfikenhet. En möjlighet att leka psykolog vid sidan av det vanliga juridiska harvandet. När han inte klagar över stavfel och förflackad klädstil. Lee Holloways familj är av allt att döma omtänksam på sitt sätt, kanske överbeskyddande. Hon kan behöva frigöra sig, men risken är att hon hamnar i klorna på ett rovdjur. Eller vad är Mr Grey egentligen? Deras relation blir alltmer just ”50 Shades”-greysk, några år innan det konceptet drabbade världen.

Kontoret är påfallande folktomt. Många rum, men sällan mer än dessa två personer att fylla ut dem, med undantag för en och annan klient under kortare stunder. Intressant inredning, men ganska low tech när det kommer till utrustningen. Skrivmaskiner. Telefoner av traditionell modell. Filmen är inspelad under tidigt 2000-tal, men genererar mer en känsla av sent 1980- eller tidigt 90-tal. För själva berättelsen spelar det i och för sig mindre roll.

Det handlar om två rätt ensamma individer som dras till varann och inleder en psykologisk dragkamp. Och försöker reda ut om de är syskonsjälar - eller inte alls. Sekreterare Lee har en annan beundrare, en som ser ut att ha en liknande historia av psykologisk bräcklighet, men inte tycks falla henne i smaken fullt ut. Han kan inte ge henne det hon vill ha. Och vad är det då? Bekräftelse av smärta? Ont som ska med ont fördrivas? Döm själv.

”Secretary” är en oförutsägbar historia. Genomsyrad av genuint intresse för sina kombattanter och en hel del snedvriden humor. Det krävs mycket av skådespelarna för att väcka intresset, för att inte allt ska spåra ur. James Spader och inte minst Maggie Gyllenhaal har under åren specialiserat sig på dubbeltydiga och komplicerade karaktärer och utvecklar en kemi som faktiskt får det att fungera.

© Johan Lindahl
2016-03-24Originaltitel: Secretary
USA, 2002
Regi: Steven Shainberg
Med: James Spader, Maggie Gyllenhaal, Jeremy Davies, Lesley Ann Warren, Stephen McHattie, Patrick Bauchau, Jessica Tuck, Amy Locane

Genre: Drama, Komedi, Romantik     

Dela |