The Walk (2015)

Livsfarlig konst

4 russin

Philippe Petit är en ung man med en galen dröm. Tanken att spänna en lina mellan World Trade Centers nybyggda tvillingtorn i New York, och sedan gå på nämnda lina, väcks hos tandläkaren. Tiden är 1970-tal. Hans finanser är knappa men tillvaron som gatuunderhållare i Paris (till föräldrarnas besvikelse) har sin charm.

Eldprovet är stiligt nog: en morgonpromenad mellan Notre Dames två torn. Mentorn Papa Rudy (en vital Kingsley) tar betalt för de handfasta lindansarråden men visar tids nog att han också kan göra uppoffringar för att se den här drömmen förverkligas. Med sjungande flickvännen Annie (Le Bon) ansamlar Philippe en liten skara 'medbrottslingar' i vad som ofta liknar, och musikaliskt låter som, en klassisk heistfilm. Uppbyggnaden inför dådet är sannerligen lika nervigt, nervöst spännande.

Zemeckis, som aldrig tackar nej till en teknisk utmaning, berättar denna filmvänliga och alldeles sanna historia på förväntat filmiskt vis, lättsamt och med glimten i ögat, men också på ett sätt som väcker svindel och hjärtklappning.

Joseph Gordon-Levitt porträtterar Philippe som optimistiskt beslutsam men ibland kärv och ilsken under stress, talades ömsom franska (som låter rätt ok i mina okunniga öron), ömsom bruten engelska. Det senare bland annat i sin voice-over från Frihetsgudinnans fackla. Givetvis har han också lärt sig att gå på lina, bland annat upplärd av verklighetens Philippe. Bland medbrottslingarna minns man starkast den höjdrädde Jeff som påtvingas ännu större utmaningar än han skrev upp sig för.

Det är en sympatisk hyllning till galenskapen och till de två torn som föll för femton år sedan. En traditionell men konstfärdigt gjord film om ett anarkistiskt konstverk. En film utan skurkar, nästan utan överraskningar, men ändå andlöst spännande. När Philippe tar det första steget ut på linan får man förmånen att följa med och det är föga överraskande den scenen man tar med sig. Det är där man inser att Zemeckis har lyckats med precis det han föresatt sig.

FOTNOT
Givetvis är den som gjord för 3D, men den funkar bra som plattfilm också.

© Anders Lindahl
2016-03-19Originaltitel: The Walk
USA, 2015
Regi: Robert Zemeckis
Med: Joseph Gordon-Levitt, Ben Kingsley, Charlotte Le Bon, James Badge Dale.

Genre: Drama
Svensk biopremiär: 2015-10-09
Hemmabio: 2016-03-07     

Dela |