Love & Mercy (2014)

Smile

3 russin

Under en tid fanns det bara ett band som kunde ge The Beatles en match, och det var Beach Boys. Snillet i centrum för det skönsjungande gänget var Brian Wilson.

Vi möter honom här som ungt, milt geni med gryende psykologiska problem, spelad av den mångsidige Paul Dano, halvt fri från en dominerande far och mitt i en fantastisk karriär. Och som äldre, mild, omyndigförklarad legend, spelad av John Cusack, en man som folk känner till vid namn men inte känner igen på stan, övervakad av den dominerande och kanske smått galne Dr Gene Landy (en perfekt castad Paul Giamatti).

I mötet med en bilförsäljerska (Banks) med bra inställning och ett uppriktigt intresse för honom som person får han tillfälle att presentera sig på djupet för tittaren.

- Tillbringade du verkligen två år i sängen?
- Nej. Det var nog närmare tre.

Och kanske tillfälle att slita sig loss ur Genes klor. Denne har tagit Brians fullt verkliga problem, förvärrat dem och gjort sig en hel karriär på dem.

Det är tonmässigt långt från den mästerliga men lite kalla "Whiplash", förutom i sitt omsorgsfulla iscensättande av musicerandet. Här finns bland annat intressanta inblickar i tillkomsten av den ursprungligen underskattade Pet Sounds såväl som monsterhiten Good Vibrations, komplett med kreativa konflikter mellan en lågmäld men beslutsam begåvning som vill tänja på gränserna och de som anser att strandpojkarna ska hålla sig till receptet och fokusera på att sälja guld. Bandets musik, som jag själv aldrig reflekterat så noga över utöver att den är "trivsam", får genom dessa scener också ett extra djup och skimmer.

Det är en varm och klok, rolig och allvarsam film som det är lätt att gilla. Är den också så harmlöst mjäkig som jag just fick den att verka? Nej, men den är hoppfull och drar inte ut på konfrontationerna eller broderar ut för att maximera spänningen. Det handlar främst om att saker och ting mot alla odds kan bli bättre. Kanske en spoiler, men detta är en så viktig del av filmen att det känns fånigt att inte nämna det.

Och så handlar det om musik förstås. Nu ska jag leta rätt på skivan Smile.

© Anders Lindahl
2016-02-14


Tack till Sony Pictures Home Entertainment för recensionskopia


Originaltitel: Love & Mercy
USA, 2014
Regi: Bill Pohlad
Med: John Cusack, Paul Dano, Elizabeth Banks, Paul Giamatti

Genre: Drama, Musikfilm
Hemmabio: 2016-01-25     

Dela |