Tracks (2013)

På drift bland dynerna

3 russin

Kameler började importeras som transportmedel till Australien någon gång under 1800-talet. Om jag fattade rätt. Sedan släpptes många av dem ut i det fria och blev förvildade. Men det fanns åtminstone på 1970-talet fortfarande folk som försökte tämja dem.

Robyn Davidson ankom 1975 med tåg till Alice Springs mitt ute i det som plägar kallas the outback. Geografiskt ligger det ganska precis mitt i kontinenten ifråga. Där lyckas hon efter en tids arbete, övertalning och till slut sponsring från National Geographic plocka åt sig tre puckelhästar som får följa med henne och hunden Diggity på en färd västerut mot havet, en sträcka på upplysningsvis 1700 miles. Alltså ungefär 2700 kilometer, eller 270 mil om min snabbsökning, kalkylator och avrundningsteknik står mig bi.

Av detta har 40 år senare blivit en genomarbetad, ofta meditativ och stämningsfull film i återhållen takt. Besläktad med ”Wild”, där Reese Witherspoon gav sig ut på en längre promenad längs amerikanska västkusten. Ett tungt ok faller på Mia Wasikowska, i en sådan där roll som kräver att du är med i nästan varenda bildruta under knappt två timmar. Helt ensam blir hon inte, även om en av poängerna är att komma bort från den vanliga lunken. Bland annat besöks hon regelbundet längs turen av en enveten fotograf (Adam Driver) från sponsorbladet, en närvaro hon först uppfattar som irriterande när han med jämna mellanrum kommer susande över stäppen i sin jeep. Men hon vänjer sig och värmer upp lite i taget…

Prövningarna är många och presenteras i strategiska intervaller. Robyns voice-over är nästan förtryckande påträngande inledningsvis. Men sedan får scenerierna och dialogerna där de dyker upp, tala mer av egen kraft. ”Kamelkvinnan” blir en motvillig celebritet. En udda individ med en oanad drivkraft och ovilja att att gå i någon annans ledband. Filmen i sig är inte lika egenartad, men - ja - tryggt, målmedvetet stegande fram mot horisonten. Ett vattenhål för action- och komeditrötta cineaster?

Kuriosa: Enligt Wikipedia flyttade verklighetens Robyn hem till författarinnan Doris Lessing i London under en period medan hon skrev boken om sina upplevelser, publicerad 1980. Några år senare ska hon haft ett förhållande med en annan omtalad författare, Salman Rushdie. Hon har sedan fortsatt en resande livsstil och skrivit om bland annat nomadfolk.

© Johan Lindahl
2016-03-06Originaltitel: Tracks
Australien, 2013
Regi: John Curran
Med: Mia Wasikowska, Adam Driver, Rainer Bock, Lily Pearl, Jessica Tovey, Melanie Zanetti, Robert Coleby, Ian Conway, Rolley Mintuma

Genre: Äventyr, Drama     

Dela |