The Man from U.N.C.L.E. (2015)

Lagom listig nostalgitripp

3 russin

60-talet. Det var tider det. Elegant och sofistikerat, åtminstone i ett hörn av kulturvärlden. Spionhistorier. Om jag inte är helt ute och cyklar i svallvågorna efter fel fisk så var ”The Man from UNCLE” en TV-serie från den tiden. Ganska populär, sägs det. Själv har jag aldrig sett den, vad jag minns. Men sådana här nostalgitrippar kan vara trevliga ändå.

I stora drag är 2015 års uppdatering av konceptet just en hyfsat elegant och distingerad affär, en pastisch på det som var idealet en gång och spetsat med de möjligheter som teknikens utveckling har skapat. Jag föreställer mig att smällarna och stuntscenerna i originalet var något mer rudimentära. Räcker det här för att rädda världen, eller om inte annat en gammal klenods arv till eftervärlden? Javars. Det är en till största delen underhållande liten pryl. Med en del trevande passager och ett par andra frågetecken som inte tillfullo rätas ut.

Alltså, vi vet nu om inte förr att Alicia Vikander håller på att bli stor i den här branschen. Stor. Och hon kan växla nästan skrämmande naturligt mellan olika genrer och personlighetstyper. Henry Cavill har också kvaliteter som krävs i en ledande befattning. Armie Hammer har haft en del kvar att bevisa i den riktningen och lyckas inte heltigenom sopa undan alla tvivel i och med detta. Men han försöker. Hammer ska föreställa rysk elitagent från KGB, en man vars vägar korsas med den friformälskande, okonventionellt opererande amerikanske kollegan Solo (passande namn, eller hur?). Den senare spelas alltså av Cavill, känd som både stålman och brittisk aristokrat från 1500-talet i tidigare inkarnationer. De tvingas samarbeta, i ”Älskade spion”-anda, för att hindra något slags överlevande nazister att processa fram egna kärnvapen och ta över världen. Typ. Bilmekanikern Gaby, dotter till en i sammanhanget betydelsefull ingenjör, hamnar i mitten och får ofrivilligt en strategisk roll.

Lagom listig, när det drar ihop sig mer actionorienterad och attraktivt lokaliserad till framförallt Italien efter en inledning i Östberlin, har ”UNCLE” uppfyllt sitt eget uppdrag: underhålla oss i knappt två timmar. Om den sedan tillför så mycket nytt till det här territoriet är en fråga vi kan hoppa över tillsvidare.

© Johan Lindahl
2016-02-13Originaltitel: The Man from U.N.C.L.E.
USA/Storbritannien, 2015
Regi: Guy Ritchie
Med: Henry Cavill, Armie Hammer, Alicia Vikander, Elizabeth Debicki, Luca Calvani, Sylvester Groth, Hugh Grant, Jared Harris, Christian Berkel, Misha Kuznetsov

Genre: Action, Äventyr, Komedi
Hemmabio: 2016-01-18     

Dela |