Jupiter Ascending (2015)

Ihåligt äventyr med stundtals intressant undertext

2 russin

Kortrecension

De vill ju i alla fall någonting. Det måste man ge syskonen Wachowski. Från ”Matrix” via ”Cloud Atlas” till ”Sense8”. Det finns alltid undertexter. Och kosmiska filosofiska tankegods av, det ska också sägas, varierande kaliber.

Ibland fallerar berättandet. Som i ”Jupiter Ascending”. Det här är mer av en stundtals fascinerande allmän röra än något som kan anses som en fungerande, sammanhängande story. Ett äventyr, men med ständiga stickspår ut i marginalen och en osande osäkerhet om vilken som egentligen var den bärande idén från början.

Jorden är bara en liten kugge i ett gigantiskt universellt maskineri, där den viktigaste handelsvaran är tid. Förmågan att leva för evigt är något som kan köpas av den som äger rättigheterna. Till exempel till jorden med dess oskyldigt ovetande innevånare. Bra att veta. Som premissen i ”Matrix” men i större skala?

Bästa sekvensen är en bit i mitten som framhäver att besvärlig byråkrati inte är begränsad till vår planet. Mer sådan syrlig satirisk ådra kunde ha hettat upp hela filmens blodomlopp och befriat den från den tvångströja där den alltför ofta tycks tråckla in sig själv. Inte minst är de flesta skådespelarna instängda i avgränsade bås som inte ger dem särskilt mycket manöverutrymme. Mila Kunis i huvudrollen och Sean Bean som alltid är Sean Bean lyfter över mängden. Men de kämpar som alla andra och allt annat i filmen i motvind. Hela bygget är för ihåligt.© Johan Lindahl
2016-01-05Originaltitel: Jupiter Ascending
USA/Australien, 2015
Regi: Andy Wachowski Lana Wachowski
Med: Mila Kunis, Channing Tatum, Sean Bean, Eddie Redmayne, Douglas Booth, Tuppence Middleton, Nikki Amuka-Bird, Maria Doyle Kennedy, Doona Bae, Gugu Mbatha-Raw, James D'Arcy

Genre: Action, Sci-fi     

Dela |