Ender's Game (2013)

Mindre fantasifull felkalkyl

2 russin

Någonting är lite… off. I otakt. Oövertygande. Redan från början. Frågan är exakt vad jag förväntat mig, men ”Ender’s Game” överträffar i alla fall inte de mål jag tror mig hoppas att de inblandade själva satt upp. Alltså en regissör med visst renommé (”Tsotsi”, ”Utlämnad”). Några pålitliga veteraner i biroller kring en skara barn och ungdomar som valts ut att rädda världen. Kombinationen barn och äventyr/fantasy/Scifi är alltid vansklig. Och här kan man, om man gör det lätt för sig, hävda att samtliga skådespelare gör släta figurer på hal is. Men allvarligt talat, beror det på dem eller på en brist på något vettigt att säga och göra?

Något känns alltså avslaget redan i startgroparna. Felkalkylerat. Storslaget, men med en stelhet som filmen aldrig helt skakar av sig. Kanske beror det på boken den bygger på. Eller bearbetningen av densamma. Eller på en allmänt utspridd okemi mitt bland alla avancerade artificiella attrapper.

I en farofylld framtid kämpar mänskligheten med ojämna mellanrum mot fientliga insektsliknande varelser med en åtminstone likvärdig teknisk arsenal till sitt förfogande. Nu förbereder sig militären för nästa attack utifrån och skickar utvalda unga förmågor på träningsläger för att tuktas till perfektion. Det är de som ska göra det. Tydligen. Av orsaker filmen aldrig lyckas göra fullständigt klart måste det slutgiltiga svaret på gåtan om hur motståndaren ska besegras - och helst helt förintas - komma från de unga. Närmare bestämt segmentet i högstadieåldern i första hand, såvitt jag kan bedöma.

Men det är inte helt problemfritt. Filmen är inte heller en enkel smygfascistisk stridsledningsorgie. Inte heller en framgångsrik förklädd satir över smygfascism som, säg, ”Starship Troopers”. ”Ender’s Game” vill vara mycket på en gång. Engagera oss i de pressade rekryternas öden och mänskliga rasens framtid, men samtidigt ifrågasätta de hårdföra ledarna med Harrison Ford i spetsen och deras metodik. Slutligen är det bara bitvis verkligt spännande, bara stundtals tankeväckande på allvar och ofta helt enkelt för svårt att dechiffrera för att ens bli begripligt. Den tekniska utmaningen i sig är gåtfull, allas motivationer grumliga och huvudpersonen Ender ett enigma som jag personligen till slut inte ens vill nå full insikt i.

© Johan Lindahl
2015-10-17Originaltitel: Ender's Game
USA, 2013
Regi: Gavin Hood
Med: Asa Butterfield, Harrison Ford, Hailee Steinfeld, Abigail Breslin, Viola Davis, Ben Kingsley, Aramis Knight, Suraj Partha, Moises Arias, Khylin Rhambo, Nonso Anozie

Genre: Action, Sci-fi
Hemmabio: 0000-00-00     

Dela |