Trash (2014)

Färgstarkt, smutsigt och spännande

3 russin

I Rio de Janeiro är hundraprocentig återvinning inte så högt på agendan. På de enorma soptippar där stadens skräp oceremoniellt dumpas kliver ändå otaliga unga arbetare omkring under mer eller mindre organiserade former och livnär sig på en viss sortering. Det vill säga, de tar det som kan säljas. Boendet är enkelt, men nära vattnet. De vågar rentav bada i det, trots den mångskiftande flora av bös som flyter runt där.

En av dem har turen att hitta en plånbok med lite pengar och, bland annat, en nyckel som drar in honom och två likaledes fattiga vänner i en dramatisk historia. Traktens försupne präst (Martin Sheen) och hans assistent (Rooney Mara) hjälper till så gott de kan och ett mysterium börjar uppdagas.

Detta ungdomsromansbaserade äventyr har inslag man snarare förknippar med hårda thrillers om korruption. En polis med vänligt ansikte och uppdrag högt uppifrån är på jakt efter de hemligheter som grabbarna snubblar på och spiller ingen tid innan han låter tortera en av dem. Den summariska avrättning han beordrar som grädde på moset struntar dock hejdukarna kort och gott i att utföra, kanske i ren lättja. Plånboken, avslöjas det i filmens första scen, har kastats på en sopbil i desperation av en man (Wagner Moura, också aktuell som Pablo Escobar i "Narcos") på flykt undan lagens korrupta hantlangare. Koder, hemligheter, vänskap och fara. Här finns allt.

I ”Trash" möter slickt, färgstarkt foto och ett proffsigt narrativt driv ett avsevärt allvar och ett ganska rått porträtt av samhällets skuggsida. Dickens är väl ett namn man bör droppa. Titeln är förstås avsedd att påminna om hur även huvudpersonerna ses som skräp av samhället. I huvudrollerna har Stephen "Billy Elliot" Daldry placerat tre kids från favelan som kanske inte nödvändigtvis inleder långa skådespelarkarriärer här, men som utan ansträngning levandegör den tålighet som uppväxtmiljön förstås kräver. "De är gjorda av stål", säger romanförfattaren Andy Mulligan i en intervju om de verklighetens barn som inspirerat honom.

Filmtekniskt har "Trash" ett uppslukande flyt som i viss mån döljer andra brister. Det är kanske inte världens mest eleganta manusbygge och somliga saker känns lite korthuggna och lösryckta. Men det är sannerligen inte lätt att ogilla "Trash". Killarnas integritet och lojalitet mot varandra tillhör de klaraste ljuspunkterna. Energin, sympatin, musiken och den i grunden positiva människosynen mitt i korruptionen och fattigdomen gör den faktiskt lite smått charmerande. Och ibland riktigt spännande.

© Anders Lindahl
2015-09-12

© Universal

Originaltitel: Trash
Storbritannien / Brasilien, 2014
Regi: Stephen Daldry
Med: Rickson Tevez, Gabriel Weinstein, Eduardo Luis, Wagner Moura, Martin Sheen, Rooney Mara, Selton Mello

Genre: Äventyr, Drama
Hemmabio: 2015-08-03     

Dela |