Kill the Messenger (2014)
För sant för att vara sannolikt?
- En del berättelser är för sanna för att berätta…
…och en del typer av filmer görs inte så ofta längre. På så sätt är ”Kill the Messenger” del av en äldre tradition. En gammaldags historia. Sanningssökaren som frustreras av alla upptänkliga hinder fienden ställer upp i hans väg. Men som kommer ur allt, triumferande och ett levande bevis på att, ni vet, ’sanningen skola göra eder fria’. Just det. Eller?
”Kill the Messenger” är byggd på verkliga händelser. En reporter på kaliforniska San José Mercury News med näsa för nyheter som kan skaka om samhället. Han har dock aldrig riktigt lyckats hitta det där ultimata
scoopet. Det som ska förändra allt. Förrän han snubblar över vittnesmål om narkotikasmuggling. I det här fallet en ljusskygg verksamhet som av några, kanske inte bortom alla tvivel tillförlitliga, vittnen hävdas ha bedrivits med underrättelsetjänsten CIA:s välsignelse under amerikanska regeringens
proxy war mot sandinisterna i Nicaragua något decennium tidigare. Stödet till contras-rebellerna skulle i så fall kunna ha finansierats delvis med drogintäkter. Nu är det 1996 och avslöjandet länkas till begynnelsen av så kallade crack-epidemier i storstadsghetton, ett ämne som varit hett stoff i sig och nu öppnas dörren för anklagelser mot staten från de drabbade områdena. Känsligt.
Och ju mer Gary Webb, den alltmer oförvägne reportern, gräver ner sig i fallet, desto fler varningsflaggor väller upp. Uppenbart är att många inte vill att han ska fortsätta. När han envisas och når fram till den första publiceringen av materialet blir uppmärksamheten akut, på en nationell nivå. Liksom det synliga motståndet, manifesterat inte bara från myndigheter utan även från andra massmedier. Vem går vems ärenden?
Webb bär på sina egna begångna misstag i det förflutna. Och när han vill fortsätta utforska sin, som han ser det, oavslutade story, börjar han själv skärskådas och familjen kommer i kläm. Hur allt egentligen slutade kan man ta reda på i stora drag på nätet. Vad som exakt är bevisat av hans påståenden och inte, finns det delade meningar om. Men referenser till Webb tycktes poppa upp lite varstans häromåret, kanske för att processen med den här filmen hade påbörjats. Och diskussionen om hans avslöjanden verkade också få ny fart efter filmens amerikanska premiär i fjol.
Filmen i sig är en ganska rakt och kronologiskt återgiven skildring av en målmedveten men också väldigt mänsklig yrkesman i jakt på… ja, sanningen. Och konsekvenserna av den. Samtidigt är det en inblick i sentida historia, något som inte bara berör USA och Centralamerika. Den täcker delvis in samma territorium - tids- och ämnesmässigt - som den i detta nu aktuella serien ”Narcos”. Regissören Michael Cuesta (som bland annat regisserat flera avsnitt av ”Homeland” och ”Dexter”) har samlat en stark skara skådespelare, de flesta dock bara i småroller för att ackompanjera Jeremy Renner som är aktiv och i centrum i snart sagt varje scen. Webb går igenom en berg- och dalbana av reaktioner och känslotillstånd: indignation, upprymdhet, tillfredsställelse, mer indignation, besvikelse och utanförskap. Det finns goda skäl till allihop vid olika stadier i processen. Har han blivit en konspirationsteoretiker och rättshaverist, en paranoid mytoman? Eller stämmer det som någon i förtroende meddelar honom - alltså det inledande citatet i den här recensionen?
En historia värd att berätta är det i alla händelser. Och att sedan nysta vidare i på andra vägar. Cuesta och hans manusförfattare Peter Landesman (som utgått från två böcker i ämnet; en av Nick Schou och en av Webb själv) försöker inte ens inbilla oss att det här är allt som finns att säga i ämnet. Det går som sagt att hitta en hel del skrivet om Gary Webb och hans kontroversiella artikelserie ”Dark Alliance”, ur både kritiska och bekräftande synvinklar. Varför det här verkliga dramat inte fastnat i folkminnet får vi en förklaring till som dryper av återhållen ironi. Annars är det mer tragedi än komedi över ”Kill the Messenger”. Skjut på budbäraren. Eller isolera honom. Utfrysning kan vara lika effektivt.
© Johan Lindahl2015-09-13