The Walking Dead, säsong 4 (2013)

Den med influensan och färden mot Terminus

5 russin

Dilemmat i att hamna i dåligt sällskap. Dilemmat i att tro att man måste göra fel för att göra rätt. Dilemmat i att bli ständigt anfallen av både levande och döda. "The Walking Dead" är en serie bestående av en räcka enorma problem. Den tar sitt tema på fullständigt allvar, ingen verkar gå säker och alla tvingas göra saker de inte vill. Man kan fråga sig varför man tittar. Svaret är väl att serien har integritet och därmed känns relevant.

De är fler nu, de som bor i det övergivna fängelset och relativ trygghet. Men snart blir de färre igen. Ja, det funkar ju så i den här världen. Den borne ledaren Rick försöker ta en mindre framträdande och mer fridsam roll, både för sig själv och för grabben – som sent i säsong visade lite väl hårda sidor. Odling och grisuppfödning är väl nog så trevligt för en som har dragit ett tungt lass väldigt länge, men säg den frid som varar.

Det har inte alltid kunnat sägas om den här serien, men här används karaktärerna mycket väl. Om du tyckte att Hershel var irriterande i säsong två och skärpte till sig i trean så kommer du älska honom i säsong fyra. Carol visar oanade sidor med fascinerande uppföljning. En viss guvernör återses också och de har faktiskt gjort något intressant av vad som kunde ha blivit bara ett krasst återbruk av en resurs.

Redan innan halvtidsstrecket nås ett slags kulmen, när sjukdom härjar och folk letar medicin och balansgången mellan medmänsklighet och viljan att överleva blir om möjligt ännu svårare än vanligt. Fantastiskt spännande, rent ut sagt. Och tuuuuungt. Ibland undrar jag om hela serien är ett test på människors/tittares förmåga att hitta ljusglimtar och hålla hoppet uppe, vad som än händer? Diaspora påtvingas dem till slut, för att tillåta sig en slags spoiler. Och därefter några nedslag i den fortsatta handlingen.

Daryl möter ett 'gäng med en kod', anförda med kontrollerad pondus av tv-veteranen Jeff Kober. Ett övertygande inslag av den sortens laglösa gäng som postapokalypsen ofta frammanar i stor skala. Möss och människor gör sig påminda i säsongens kanske allra starkaste avsnitt, av en typ som blir vanligare i den här säsongen: där vi bara följer en enda gruppering. Det här greppet fungerar väldigt väl.

Men några dunkelt beskrivna nedslag får räcka. Resten bör ses. De använder sina begränsade ingredienser så skickligt att man varken tappar intresset eller respekten för serien. Finalen är minst sagt händelserik och väcker minst sagt intresse för nästa vända. Det här har, lite senkommet, blivit en av mina absoluta favoritserier.

© Anders Lindahl
2015-08-23Originaltitel: The Walking Dead, Season 4
USA, 2013
Regi: David S. Goyer Greg Nicotero mfl
Med: Andrew Lincoln, Norman Reedus, Steven Yeun, Lauren Cohan, Chandler Riggs, Danai Gurira, Melissa McBride, Scott Wilson, David Morrissey, Emily Kinney, Chad L. Coleman, Sonequa Martin-Green, Lawrence Gilliard, Jr.

Genre: Drama, Skräck, TV-serie
Teman: The Walking Dead Zombies


Ingår i följande teman


The Walking Dead

Zombies

     

Dela |