Chappie (2015)

Barnsligt om artificiell intelligens

2 russin

Inledningen ger sken av att detta är den andra remaken på ”Robocop", förlagd till Blomkamps hemmakvarter i Sydafrika. Lite flashforwards låter ana att filmen tänker ta en annan och lite "mjukare" riktning, men presentationen av robotpoliser som äntligen får ordning på de laglösa elementen (läs: dödar) i form av actionscener och nyhetsklipp känns knappast nydanande.

Robot nummer 22 har en tendens att bli trasig, och tillslaget vi ser är inget undantag. Dags för 22:an att skrotas. För dyrt att laga honom efter senaste smällen.

Kreddiga Kapstadsrapparna Yo-Landi och Ninja (kända som Die Antwoord) spelar ett par inte överdrivet intelligenta smågangsters som står i skuld till en galnare och läskigare gangster. De måste få tag i pengar och får snilleblixten att haffa robotarnas skapare, Deon, för att förbättra sina chanser att lura lagen. De kommer få mer än de hoppats på.

Deon är en glad ung man på toppen av sin karriär. Men han har större drömmar än att bygga vapen. På fritiden meckar han med ett riktigt A.I. När genombrottet kommer behöver han bara något att testa mjukvaran i. Kanske en halvkvaddad robot som ändå ska demoleras? Men chefen (Sigourney Weaver på autopilot) är förstås en sån där krass typ som inte ser potentialen hos en maskin som kan "skriva dikter" och Deon är inte smart nog att upplysa henne om de mer militära möjligheter som äkta tankeförmåga ger. Så han får testa i smyg.

Hugh Jackman i spännigaste tänkbara läge har samtidigt designat en konkurrerande, människostyrd plåtsnut för samma företag. Denna stora krigsmanick med missiler och allt är dock 'overkill' enligt polisen, som anser att läget måste bli 'mycket värre' för att de ska beställa en sådan. Och ingen på företaget kommer på idén att försöka kränga ”Älgen” till militären, så den får stå där i sin coola hangar och vänta på sin dag. Gissa om denna dag inträffar innan filmen är slut.

Det är inte så lite töntigt. Robotrösterna är retrosyntetiska och dialogen lika pedagogisk som terminaltexterna. Red Bull-produktplaceringen är pinsam. Men situationen vi landar i, där en trio gangsters och en rädd uppfinnare ska snabbuppfostra en tänkande robot som först mest känns som ett skrämt djur eller barn, har sina poänger.

Influenserna blir många och motsägelsefulla för nykomlingen. Den arge gangstern som bara vill lära honom 'jobbet', den halvsnälla mellanskurken med den 'fräcka' stilen, tjejen som snabbt avslöjar oväntad modersinstinkt, Deon som är personligen engagerad i vad som kan liknas vid en vrickad vårdnadstvist och så He-Man på teven. Det krävs en by för att uppfostra ett barn ...

När de övertygar Chappie om det rätta i att stjäla bilar är det onekligen ganska skoj. Och den begränsade tiden som ett trasigt batteri ger ("I want more life, you fuck…” hör man Rutger Hauer morra i bakhuvudet) ger förstås extra drama, tillsammans med alla de andra relativt välbekanta ingredienserna.

Kroppsskådespeleri av gollumtyp står den oundviklige Sharlto Copley för. Bland övriga skådisar härskar knappast subtiliteten. Både gangsters och mer lagligt folk är milt uttryckt serietidningsartade. Dev Patel som den dedikerade Deon är så dock livfull som manuset tillåter, för att hitta en ljuspunkt. En annan ljuspunkt är förstås att filmen tekniskt sätt är mycket välgjord.

"Chappie" har potential att ge en egen vinkling på klassiska idéer. Blomkamp törs dock inte förlita sig på det relativt småskaliga AI-komedramat som är filmens största tillgång utan säkrar upp med större insatser och konflikter, kravaller och kamp mellan robotar. Det är snyggt och det smäller och det känns så tryggt och vant att det är nästan omöjligt att bry sig.

Det är väldigt enkelt och lättfattligt, alltihop. Så tillrättalagt, trots svordomar och enstaka sönderslitningar av människor, att man föreställer sig en idealtittare i åttaårsåldern. Men även om man ser ”Chappie” som en barnfilm känns den alltför ofta tillgjord och ängsligt mån om att behaga för att väcka någon riktig respekt. Så än så länge fortsätter Neill Blomkamp att exemplifiera Orson Welles bevingade ord:
"Jag började på toppen och jobbade mig neråt."

Att se istället:
Big Hero 6
A.I. - Artificiell intelligens

© Anders Lindahl
2015-08-22

© 2015 Columbia Pictures Industries

Originaltitel: Chappie
USA, 2015
Regi: Neill Blomkamp
Med: Sharlto Copley, Dev Patel, Ninja, Yo-Landi, Jose Pablo Cantillo, Hugh Jackman, Sigourney Weaver

Genre: Action, Äventyr, Sci-fi
Hemmabio: 2015-08-17     

Dela |