Seventh Son (2014)

Intet nytt under ... sonen

3 russin

Den enkle bondpojken Tom visar sig vara en boren lärling till den kringvandrande, försupne Väktare som håller koll på, och ibland bekämpar, mörkrets varelser. Hans mor har alltid anat att ett sådant jobb legat på vänt för Tom – han är trots allt sjunde sonen till en sjunde son. Nu måste han läras upp snabbt, ty den ondskefulla Malkin har vid blodmånen sluppit fri från sin långa fångenskap och har en massa sattyg i sinnet.

Sergej "Mongol" Bodrovs spektakel, förlagt till en medeltida sagovärld där övernaturliga väsen spetsar till tillvarons övriga bekymmer, har inga uppenbara kopplingar till Iron Maidens mysiga temaalbum från 1988 men ganska kända skådisar i de äldre rollerna (och en relativt kort insats av Jon Snow). Jeff Bridges har lagt sig till med en lite grötig dialekt vars syfte inte är helt klart, men är allmänt underhållande. Julianne Moore spelar helt utan ironi en mäktigt magisk mörkrets drottning.

Ben Barnes är relativt nedtonad i titelrollen men karaktären visar snabbt prov på initiativförmåga. I sin okunskap och ungdomliga iver räddar den sjunde sonen livet på Malkins systerdotter (Alicia Vikander!), vilket bäddar för komplikationer och lojalitetskonflikter. Att de olika parterna har en ganska rak kommunikation med varandra är en oväntat tilltalande egenskap hos filmen.

Det ser lite billigt ibland, rätt stiligt andra stunder. En boggart är här något helt annat än i Harry Potters värld och föremål för en riktigt snygg scen. Det är b-fantasy gjord med ett visst kunnande men utan ambitioner om att nydana minsta lilla hörn av genren. Det är varken taffligt eller helt humorbefriat. Knappast Uwe Boll-varning, inget som oundvikligen lockar till hånfullt raljerande. Den obligatoriska utbildningssekvensen är riktigt rolig. Hade jag varit runt elva hade jag nog rentav tyckt det att här var en riktig kanonfilm.

Inget är nytt, men är något någonsin det? Kravlöst mysigt, skulle jag sammanfatta det hela. Det är väl inte det värsta man kan säga om en film.

© Anders Lindahl
2015-08-11

© 2014 Universal Studios
- Vart är vi på väg, mästare?
- Ingen aning. Jag ser inget under min huva.


Alicia och Ben.

Originaltitel: Seventh Son
USA / Storbritannien, 2014
Regi: Sergej Bodrov
Med: Ben Barnes, Jeff Bridges, Julianne Moore, Alicia Vikander, mfl


Genre: Äventyr, Fantasy
Svensk biopremiär: 2015-02-25
Hemmabio: 2015-07-20     

Dela |