Words and Pictures (2013)

Ord eller bild?

3 russin

Ord och bild. Eller snarare ord mot bild.

Och två av världens ledande aktörer som två färgstarka personligheter. Två stora fiskar i en liten damm. Gäller det både för filmen och miljön den utspelas i?

Highschool i en amerikansk småstad. Studerande med ambitioner. I alla fall några av dem. Men alla lärare är inte lika imponerade. Specifikt inte engelskläraren Jack Marcus med sin litterära läggning och renommé som publicerad poet och medföljande status. Men han verkar vara lite på nedgång. Över krönet. Ifrågasatt av skolledningen. Bitter? Jo, ett sådant drag lyser allt igenom. Vad orsaken nu än må vara.

In kliver Dina Delsanto som ny konstlärare, med sitt eget personliga bagage. En aning motvilligt i exil från storstadens vimmel. Med vacklande hälsotillstånd och egna höga krav på adepterna. Jack ser omgående en sparringpartner som kan liva upp i vardagens banaliteter och avsaknaden av intellektuell stimulans. Hon antar utmaningen. De munhuggs. Inleder en tvekamp om elevernas värderingar. Vilket är viktigast: ord eller bilder? Verbal eller visuell kommunikation?

Givetvis måste även konflikter mellan ungdomarna på skolan konfronteras också. Och diverse allmänfilosofiskt gods florerar mellan raderna. Inte menat som ett nedsättande omdöme om filmen, men det är kanske ingen djupexistentialistisk historia. Inte Kieslowski. Eller Bergman. Men med en del insikter och iakttagelser om livet i stort. Det kan skönjas ett mönster här som inte är helt obekant, försiktigt uttryckt. Men komplikationer tillstöter när filmen kan befaras följa den slitna rälsen alltför nitiskt.

”Words and Pictures” tappar en smula i slagstyrka och fokuseringsförmåga efter första dryga timmen och blir mer tillrättalagd än den behöver vara. Men den väcker visst välbehag även när den bränt sitt bästa kreativa krut. Dessutom, firma Clive & Juliette i huvudrollerna kan väl hålla i princip vilken film som helst vid liv på övertid om det krävs.

© Johan Lindahl
2015-08-08

Film © 2013 Latitude and LasCaux Words and Pictures, L.P. All Rights Reserved.
Clive in the classroom. Take it or leave it, young punks!

Film © 2013 Latitude and LasCaux Words and Pictures, L.P. All Rights Reserved.
Lugnet före stormen. Eller efter stormen. Eller mitt i. Det vet du inte förrän du sett filmen.

Originaltitel: Words and Pictures
USA, 2013
Regi: Fred Schepisi
Med: Clive Owen, Juliette Binoche, Bruce Davison, Navid Negahban, Amy Brenneman, Valerie Tian, Adam DiMarco, Josh Ssettuba, Janet Kidder, Christian Scheider

Genre: Drama, Romantik
Hemmabio: 2015-04-13
Teman: Konst på film


Ingår i följande teman


Konst på film

     

Dela |