Fruktans lön (1953)

Nagelbitarspänning definierad

4 russin

Efter någon timme är de iväg. En kvartett halvpatetiska expats som i det livsfarliga uppdraget ser sin enda chans att lämna den dammiga sydafrikanska byhålan. Hur de hamnat där får man inte alltid veta, men de är panka och desperata nog att åta sig jobbet att köra två lastbilar med nitroglycerin längs allt svårare vägar till den oljebrand som uppstått några mil bort och som ska släckas medelst sprängning.

Filmen är lång nog för utdragen spänning, men först en grundlig presentation alltså, även om vi inte får veta allt. Yves Montand är den gänglige, kylige korsikanen med en respektlöst behandlad flickvän i byn (spelad av regissörens hustru Véra Clouzot). Jo är den nyanlände, åldrade och till synes stenhårde fransmannen. Han försäkrar sig om att få jobbet genom att se till att förstahandsvalet är oförmöget att komma i tid. Holländske Bimba och italienske Luigi tar den andra bilen. Ingen av dem ska väl ses som hjältar, så att Yves kläcker ett par häpnadsväckande rasistiska kommentarer är inget att förvånas över.

Spänning vidtar. Svartvit, nästan musiklös spänning uppnådd med enkla medel och vad som rimligen borde kunna vara en blygsam budget. Det räcker långt med murkna plankor på plattformar som sträcker sig ut över steniga raviner och det ständiga hotet om att en rejäl törn kan få hela ekipaget att förvandlas till en krater.

Det är, bara så ni fattar ordentligt, görsketaspännande. Sammanbitet genomlider man resan och passar på att andas när det ser ut som att just precis då kan det väl ändå inte smälla. Till utmaningarna hör bland annat en väg där man inte får köra för långsamt (som en föregångare till ”Speed”), en mycket krånglig ”fickparkering” med stora insatser, ett blockerande stenblock som de lämpligt nog har resurser att röja ur vägen samt en oljefylld grop mitt i vägen. Clouzot kramar maximal mara ur samtliga dessa scenarion, och fler därtill.

Det är också sådär franskt existentialistiskt. Här och nu. Inget dömande, ingen deux ex machina. När rädslan oväntat sätter in hos en medarbetare är det knappast ett inspirerande tal som blir lösningen.

"Fruktans lön" är inte en film för alla att älska, men att det är en klassiker är sannerligen inte svårt att förstå.

© Anders Lindahl
2015-07-19Originaltitel: Le salaire de la peur
Frankrike / Italien, 1953
Regi: Henri-Georges Clouzot
Med: Yves Montand, Charles Vanel, Peter van Eyck, Folco Lulli

Genre: Action, Drama     

Dela |