Wild (2014)

Vindsvept vandring i vildmarken med Witherspoon

3 russin

You’ll never walk alone.

Jo, en del gör det. Cheryl Strayed valde att ge sig ut på The Pacific Crest Trail efter att ha genomgått en av - vad det verkar - flera personliga kriser. Livet har inte varit lätt. Vilket rullas upp i återblickar under en promenad på några hundra mil (totalt omfattar leden 4286 kilometer, enligt Wikipedia) längs den amerikanska västkusten där Cheryl konfronterar utmaningar som nagelbrott, suspekta jägare och vätskebrist. Men också möter flera förvånansvärt hjälpsamma medmänniskor.

Hon har ett vilt hjärta. Eller något. Uppväxten har kantats av problem med en alkoholiserad far (eller möjligen styvfar), ekonomiska trångmål, en kämpande lågutbildad mor som ändå ville se det positiva i tillvaron. Och sedan ett spräckt äktenskap som kan tillskrivas Cheryls egna självdestruktiva tendenser efter några traumatiska upplevelser.

Filmen i sig bär visst synligt släktskap med Sean Penns ”Into the Wild” som kom 2007. Berättelsen är byggd på Strayeds egen bok om odyssén genom en bit av delvis orörd vildmark, befolkad av äventyrare - de flesta män - samt enstaka inslag av det vi kallar civilisation. Alltså rastplatser, vattentankar eller till och med en och annan småstad. Med affärer! Eller hippiekollektiv som högtidlighåller minnet av den då nyligen bortgångne Jerry Garcia från The Grateful Dead.

Strayeds story har bearbetats för filmen av ingen mindre än författaren Nick ”High Fidelity” Hornby, men den potentiella komiken återfinns mer mellan raderna, i mindre portioner. I första hand är det här ett slags reflektion över livet och hur man kan börja om. En Via Dolorosa där vardagen är ett vindsvept landskap med vackra utsikter, men varmvatten är en bristvara och vikten av att ha med sig rätt bränsle till stormköket inte bör underskattas.

Det rusar inte framåt. Berättelsen tar sin tid att blomma upp, men lämnar en trots allt inspirerande atmosfär efter sig. Reese Witherspoon verkar ha känt starkt för projektet och ger sig hän med en imponerande inlevelse och viljestyrka. Det gör ofta bokstavligen ont att följa hennes färd, men som sagt, på något sätt blir det ändå en upplyftande historia om kris och utveckling.

© Johan Lindahl
2015-07-26

Källa: Fox-Paramount Home Entertainment
”Smile, there's no use in cryin'...” som en Mr Charles Chaplin uttryckte det på sin tid. Här är Laura Dern en kämpande moder som väljer att se så ljust på tillvaron som möjligt.

Källa: Fox-Paramount Home Entertainment
Vildmarksliv - den rätta medicinen för en vild själ? Reese Witherspoon marscherar ut i obygden med en ryggsäck som enda sällskap. Men ensamheten förblir inte hela vägen, på gott och ont.

Originaltitel: Wild
USA, 2014
Regi: Jean-Marc Vallée
Med: Reese Witherspoon, Laura Dern, Thomas Sadoski, Keene McRae, Michiel Huisman, W. Earl Brown, Gaby Hoffmann, Kevin Rankin, Brian Van Holt, Cliff De Young, Mo McRae

Genre: Drama
Hemmabio: 2015-06-08     

Dela |