Half of a Yellow Sun (2013)

Ojämnt men upplysande drama om ett ökänt inbördeskrig

3 russin

Biafrakriget. Känt begrepp en gång i tiden - men vad handlade det om? Av någon anledning har jag aldrig satt mig in i det där i detalj. Inte heller har jag så här långt läst romanen av Chimamanda Adichie, en bok som tillhör kategorin ”borde ha läst, men det har inte blivit av, bara”.

Här finns i alla fall en grundkurs i Nigerias inbördes konflikter efter självständigheten 1960. Vilken klan man tillhör spelar stor roll när makten ska fördelas. Norr eller söder. Öst och väst. Storstäder och byar. Det är ett splittrat land som ska styra sig självt efter britternas avtåg.

Två systrar från en mer bemedlad familj och privilegierade förhållanden försöker kombinera egna karriärer med romantiska förhållanden. En av dem fastnar för en brittisk journalist som tröttnat på hemmafronten och naturaliserat sig i Nigeria. Den andra sambor/särbor med en revolutionärt lagd intellektuell som dock kämpar med att få modern att acceptera den nya flickvännen. Relationerna är överhuvudtaget komplicerade.

Men under åren efter oberoendet ökar spänningarna och problemen kommer att handlar mer konkret om överlevnad, särskilt när provinsen Biafra utropar sin egen stat och retar upp centralmakten. De kan inte rycka sig loss hur som helst, inte med sina oljefyndigheter.

Det är också där filmen tar fart. Till viss del lider den av en del stilistisk statiskhet och avsaknad av elektrifierande energi. Det krävs ett krig för att få igång livsandarna på allvar. Här saknas fortfarande något i form av konsekvens i tonfall och i att få alla rollfigurer helt begripliga. Eller med att klargöra exakt vilka som slåss med vem och varför. Är man inte insatt i Afrikas folkrikaste nations moderna historia räcker inte riktigt alla instick av journalfilmer och kartbilder eller diskussioner om stamlojaliteter för att allt som inträffar ska sjunka in och få ett sammanhang.

Men Thandie Newton och Chiwetel Ejiofor är ju rutinerade och ger mer liv och dimensioner åt sina rollfigurer. Och jag känner att jag vet något mer än tidigare om ett land som i våra dagar gärna positionerar sig som kontinentens framtida kommersiella och kulturella centrum, samtidigt som det fortsätter kämpa med sin egen inre splittring.

© Johan Lindahl
2015-10-25Originaltitel: Half of a Yellow Sun
Nigeria/Storbritannien, 2013
Regi: Biyi Bandele
Med: Chiwetel Ejiofor, Thandie Newton, Joseph Mawle, John Boyega, Anika Noni Rose, Hakeem Kae-Kazim, Babou Ceesay, O.C. Ukeje, Robert Davide

Genre: Drama, Krig, Romantik     

Dela |