Blackhat (2015)

"Det är fel på datan!"

2 russin

En härdsmälta i ett kinesiskt kärnkraftverk orsakat av dataintrång sammanfaller med ett liknande men misslyckat försök mot ett amerikanskt kraftverk. Läge för samarbete mellan stater som ofta påstås befinna sig i cyberkrig med varandra? Läge att ta hjälp av en fängslad hacker som med sin mäktiga fysik kontrar standardbilden av en alltför mager eller korpulent vekling vid tangentbordet? Computer says yes.

Presentationen av kinesernas krismöte är anmärkningsvärd i sin ovilja att plocka politiska poänger. De inser faran och vikten av samarbete och skickar den unge, sansade Chen till staterna, där han faktiskt studerat. Han ser till att få med sig syrran, en nätverkstekniker. Han är dessutom den som drar in Hathaway, före detta rumskompis och numera fängelsekund efter några oturliga turer och dåliga val. Tillsammans skrev de en gång en del av den mjukvara som någon nu använder för att skapa problem såväl i kärnkraftsverk som på börsen. Med elektronisk fotboja runt vristen släpps hårdingnörden ut och får raskt tämligen fria händer.

I Michael Manns proffsiga men knappast subtila regi tas vi med till en värld som få förstår. Och kanske inte blir så mycket klokare på här. Data och nätverk visualiseras ner på något slags CSI-elektronnivå, men det känns mest lite fånigt. Termer som RAT, key logger och payload förmedlas i allmänbildningens namn men det hela hålls på en väldigt ytlig nivå. Resultatet av detta möte mellan öst och väst är å andra sidan knappast "Rush Hour" heller. Chen (Leehom Wang) är ingen actionhjälte och pratar inte ens med skrattretande brytning. Hemsworth är också ganska nedtonad. En kontrollerad kille som dock agerar resolut när det behövs och snabbt finner sig i sin nya roll. Att han är en sådan mästare på våldets ädla konst kan man antingen skratta åt eller acceptera hos en som suttit inne ett tag.

Han paras förstås ihop med Chens syster när de måste dela upp sig. Snart kommer de förstås någon sorts plan på spåren. Är det terrorism eller handlar det om snöd vinning? Legosoldater har motståndaren i alla fall tillgång till, så att tangentbordsscenerna kan varvas med skottlossningar och dödliga handgemäng. I kamp mot temats potentiella tråkighet flackas och flängs det också en hel del. I skildrandet av ställen som Hongkong är Mann verkligen i sitt rätta element, liksom när tungt beväpnade grupper möter andra i stadsmiljö. Hans digitala filmande, som kändes ganska fräscht i "Collateral", har fortfarande en ganska unik touch och känns inte nödvändigtvis som ett budgetval. När ett litet flygplan lämnar ett nattligt Hongkong är det kanske den vackraste vy jag sett av den favoritplats jag aldrig varit på. Men blandningen av ganska grovt våld, om än inte alltför grafiskt skildrat, och pojkboksäventyr är lite märklig.

Filmer av den här arten innehåller förstås också sitt mått av teknobabbel. Ibland är det inte ens babbel, som när Hathaway lokaliserar ett förrädiskt enkelt sätt att kommunicera på utan att lämna spår. Hört talas om Bluetooth?

FBI gör sitt bästa, representerade av veterandoldisen Viola Davis, medan NSA måste hackas för att deras resurser ska vara till nån nytta. Inte världens mest hyllade instans på vita duken, NSA, och en vars befogenheter i skrivande stund omförhandlas. Och föremål för en tidig Dan Brown-roman som känns ungefär lika trovärdig som det här.

Med nån fjärdedel kvar lägger Mann in en växel till, även känslomässigt. Det är allt lite spännande ibland. Fajterna känns rättså realistiska, ibland nästan retsamt ocoola. Skurken i skuggorna, när vi väl träffar honom, är en svårdefinierad men relativt intressant karaktär. Efter en final i Jakarta med ganska märkliga inslag kan jag dock inte komma på några tunga skäl att rekommendera filmen. Den är ofta fånigt övertydlig och realismen som verkar eftersträvas uppnås långt ifrån alltid. Du kommer inte lära dig hur man hackar. Eldstriderna och närkamperna har du sett förr och bättre, hundra gånger. Och den som gillar svarta hattar kommer också bli besviken.

© Anders Lindahl
2015-06-09

© 2015 Universal Studios

Originaltitel: Blackhat
USA, 2015
Regi: Michael Mann
Med: Chris Hemsworth, Leehom Wang, Wei Tang, Viola Davis, Holt McCallany

Genre: Action
Svensk biopremiär: 2015-01-23
Hemmabio: 2015-06-08     

Dela |