Wanderlust (2012)

Lite för lätta måltavlor i ojämn men bitvis rolig relationsfars

2 russin

Allt går inte som man tänkt sig här i livet. Nyköpt lägenhet i smeten i Det Stora Äpplet. Två karriärer på gång eller mitt i eller… Plötsligt kraschar allt och på vägen bort till något annat halvdant nödlösningsaktigt (i det här fallet en odräglig bror med olycklig hustru) hamnar det prövade paret George & Linda av misstag i en naturskönt lokaliserad liten koloni inriktad på vad som enkelt uttryckt kan kallas alternativ livsstil. Med allt vad det innebär. Visst finns det komisk potential i alla kontraster som, ja, kontrasteras och delvis lyckas filmen ta vara på möjligheterna som uppstår. Ibland slinter det totalt och blir bara frustrerande flams eller vankelmodigt vattentramp kring tomma pumpar.

Lite som den amerikanska slapstickversionen av Lukas Moodyssons ”Tillsammans” med Jennifer Aniston i ett läge vi känner igen från ”Vänner” och framåt i filmkarriären; hon som letar efter meningen med livet och sitt eget kall men har svårt att bestämma sig. Och så öppnar sig nya möjligheter vilka väcker viss ambivalens hos henne såväl som hos partnern, här spelad av en Paul Rudd som kämpar med att vara ”the straight guy”, den som saknar egen påtaglig charm men fyller sin funktion i filmen som fisken i fel vattendrag. Då har Alan Alda, Justin Theroux med flera tacksammare uppgifter som tillåter dem sväva ut i de tillspetsade stereotypsvängar som farsformen kräver.

Ojämnt, som sagt. Men inte helt omöjligt att uppskatta i portioner. Särskilt i en gitarrduell med hörbar klasskillnad mellan kontrahenterna, eller när George och Linda tvingas lufta sina relationsproblem offentligt i den öppensinnade miljön. Men sedan finns alltså bottennappen också. Skämten överlag är sällan geniala utan riktar in sig på ganska lätta, förutsägbara mål. Och ibland räcker det. Men inte riktigt för att lyfta en hel film som den här över genomsnittet.

© Johan Lindahl
2015-06-27

Film © 2012 Universal Studios. All Rights Reserved.
Jennifer Aniston skakar loss.

Film © 2012 Universal Studios. All Rights Reserved.
Alltid livat vid lägerelden.

Originaltitel: Wanderlust
USA, 2012
Regi: David Wain
Med: Jennifer Aniston, Paul Rudd, Justin Theroux, Alan Alda, Malin Akerman, Ken Marino, Kathryn Hahn, Kerri Kenney, Lauren Ambrose, Michaela Watkins, Joe Lo Truglio, Jordan Peele

Genre: Komedi, Romantik     

Dela |