Samba (2014)

Livligt om livet i limbo

3 russin

Immigration. Ständigt aktuellt tema. Särskilt nu. Här handlar det om Samba, senegales i Frankrike sedan tio år men nu uppdagad som illegal invandrare. Hans vägar korsas med Alices. Hon är en före detta framgångsrik företags-någonting som drabbats av ett personligt sammanbrott, lider av sömnsvårigheter och assisterar som en form av volontär vid något slags rådgivningscenter för invandrare som tampas med myndigheterna.

Systemet. Hur det kan se ut i praktiken för personer som hamnar i limbo, i ett slags ingenmansland som icke-godkända men inte helt utkörda icke-medborgare men ambitiösa, alltid arbetssökande från dag till dag i en myllrande miljonstad som här verkligen visas som den internationella smältdegel sådana städer kan vara.

Den skrangliga, charmigt oförutsägbara relationen mellan Alice och Samba skildras på ett tragikomiskt vis som känns väldigt - franskt. Ömsom med tonvikt på det roliga men lika ofta på det sorgliga, det ibland rent tröstlösa i tillvaron. Som kan drabba människor från helt olika bakgrunder, av olika orsaker.

Förutom Samba och Alice introduceras ett knippe sorglustiga sidokaraktärer vilka gör effektiva instick i en historia som lite lojt lufsar fram för att stundtals blossa upp och visa mer temperament, samt avslöja en oväntad tyngd i slutskedet. Filmen är konsekvent undanglidande, dubbeltydig och samtidigt närgånget rakt på sak. Inget är enkelt. Ingen är enkel. Livet är ett äventyr som kan sluta hur som helst.

”Samba” har en aningen ostadig formkurva, kan tyckas tappa fokus och saknar en självklar dramatisk stegring, men ankras av ett par starka insatser från framförallt Omar Sy och Charlotte Gainsbough i huvudrollerna. Sy hade förresten en av huvudrollerna i regissörsduons tidigare succé ”En oväntad vänskap”, också det en tragikomisk historia som många älskade men en och annan uppfattade som alltför inställsam. Men det här är i det perspektivet något mindre omedelbart publikfriande. Och Stevie Wonders och Syreeta Wrights ”To Know You Is to Love You” från 1972, som antar formen av ett ledmotiv är i sammanhanget, stämningsmässigt och lyriskt, väldigt väl vald.

© Johan Lindahl
2015-06-01

Stillbildsfoto: David Koskas  © 2014 Quad Gaumont. All Rights Reserved.
Samba. Alice. Och en soffa.

Stillbildsfoto: David Koskas  © 2014 Quad Gaumont. All Rights Reserved.
Väninnan. Kollegan. Spanaren...

Originaltitel: Samba
Frankrike, 2014
Regi: Olivier Nakache Eric Toledano
Med: Omar Sy, Charlotte Gainsbourg, Tahar Rahim, Izïa Higelin, Isaka Sawadogo, Hélène Vincent, Youngar Fall, Christiane Millet, Jacqueline Jehanneuf, Liya Kebede

Genre: Drama
Svensk biopremiär: 2015-05-01
Hemmabio: 2015-08-31     

Dela |