The Interview (2014)

"You know what's more destructive than a nuclear bomb?... Words."

3 russin

Den kontroversiella film som orsakat inofficiella cyberkrig, föranlett kommentarer från president Obama om yttrandefrihet och ett tag såg ut att aldrig släppas över huvud taget, visar sig vara en bullrig, grovkorning men ganska normal komedi. Med Seth Rogen-mått mätt, i alla fall.

Aaron (Rogen) är producenten med glömda journalistiska ambitioner som gjort talkshowvärden Dave Skylark (Franco, i muntert överspel) till den störste i branschen. I den grunda änden av poolen, alltså. I mötet med gamla studiekamrater som numera jobbar på "60 minutes" får Aaron grava mindervärdeskomplex. Det är ju bara kändistrams de sysslar med, även om det skapar rubriker; Eminem kommer ut ur garderoben, Rob Lowe tar av sig peruken ...

Lyckligtvis är det kändistrams som även roar den unge och omskrivne nordkoreanske ledaren Kim Jong Un. Även far hans sades ju ha en vurm för västerländsk underhållning, så detta tillhör säkert filmens mest realistiska inslag. Här finns hur som helst förutsättningarna för en unik intervju.

CIA tycker också att det är en intressant möjlighet. Att "take him out", som de uttrycker det när de söker upp producenten och tv-stjärnan efter en natts hedonistiskt festande. Skylark nappar direkt, eftersom den kvinnliga agenten har alla attribut som tilltalar honom, vilket föranleder vindlande diskussioner om på vilket sätt detta är nedvärderande för vem.

Sålunda kastas den, åtminstone i mitt fall, rättså roade tittaren in i en film "för den som gillade Borat, Team America och The Dictator". Plumpt och festligt. Det är nog ingen vild gissning att delar av den har tillkommit på basis av vad de inblandade tyckte vore kul att göra på jobbet.

Men temat är onekligen hyfsat kontroversiellt. Vart ska det leda? Förutom till replikerna:
"I might give him something special with my hand."
Och:
"Do not fight the tiger. You will loose."

Ja, de anländer planenligt till den slutna staten, där propagandamaskineriet raskt övertygar åtminstone halva duon. Och när intervjuoffret verkar lika mänskligt som märkligt uppstår förstås ett dilemma. Bonding istället för hat. Dennis Rodman känner sig kanske lite träffad när producenten och diktatorn finner gemensam mark. Här finns plats för alla våra, säkert oftast sanna, antaganden om Nordkorea. Och riktigt kontroversiella scener. Med ett mått av allvar. Det pågår faktiskt något här. Vad ska man tänka om allt?

Något förvånande tar filmen plötsligt en Vettig Vändning. Och sedan en vändning till. Något mindre vettig. Och ännu en. Tills några av filmhistoriens mest osannolika scener har utspelat sig, på väg mot en ganska våldsam final.

Med allt det här och James Francos energiska överspel som grädde på moset är "The Interview" i alla fall inte tråkig. Jag dristar mig rentav till att ge den godkänt, på det sätt en sådan här film kan bli något så normalt som godkänd.

© Anders Lindahl
2015-05-09Originaltitel: The Interview
USA, 2014
Regi: Seth Rogen Evan Goldberg
Med: Seth Rogen, James Franco, Lizzy Caplan, Randall Park

Genre: Komedi
Hemmabio: 2015-04-13
Teman: TV-satir


Ingår i följande teman


TV-satir

     

Dela |