Cold in July (2014)

Tuff tidskapsel

3 russin

En harmlös rammakare (Michael C. Hall) skjuter en inkräktare i sitt hem. Självförsvar. Case closed. Det är ju Texas. Strax anländer dock den skjutnes kriminellt belastade far och beter sig hotfullt mot lilla familjen. Sheriffen inser situationens allvar och arrangerar en ambitiös fälla, som tyvärr går i stöpet. Sedan händer något riktigt intressant och filmen skjuter iväg i oanade riktningar.

Det utspelar sig 1989 och det är en stor del av poängen. Filmen är en stilmässig och inte minst musikmässig tidsresa. Och då menar jag inte i form av neonfärger och gamla hits utan blodigt allvar och spartansk, elektronisk stämningsmusik. Don Johnson passar förstås fint in, men det här är mer ”Hot Spot” än ”Miami Vice”.

Själva handlingen, då? Jo, den är okej. Associationerna pendlar från "Cape Fear" till ”8mm" och "Taxi Driver", och i största allmänhet till den där sortens sammanbitna thriller som också var ett av 80-talets cinematiska signum. Tonen kan skifta från svart komedi till tragedi utan större förvarning. Inledningen är dock bättre än finalen, som känns lite malande och nästan fantasilös.

Jim Mickle – något av en indie-auteur, ger lite googlande vid handen – har dock örnkoll på stilen och tonen, som sagt, och tre russin blir det gott och väl till "Cold in July".

© Anders Lindahl
2015-03-06

© Universal

Originaltitel: Cold in July
USA, 2014
Regi: Jim Mickel
Med: Michael C. Hall, Don Johnson, Sam Shepard, m.fl.

Genre: Action, Thriller
Hemmabio: 2015-02-23     

Dela |