Boxtrolls (2014)

Tunga teman, snygg stop motion

3 russin

De hemska boxtrollen rövar tidigt i filmen till synes bort ett barn. För att äta upp det, förklarar skadedjursutrotaren Archibald Snatcher. En grov och otrevlig typ som vill komma upp sig i societén och sluter ett avtal med den oduglige, ostälskande borgmästaren. Ja, ost är faktiskt hela stadens angelägenhet - kanske som en hyllning till "Wallace och Gromit".

En inte alltför subtil satir över hur rädslan för det okända får oss att ge makten till dem som underblåser skräcken vidtar, presenterad i stop motion av högsta kvalitet med en genomarbetad look och uttrycksfull mimik. Och en viss förkärlek för äckel. Ja, ibland är det smått groteskt för att prata klarspråk. När en allergisk reaktion mot ost måste lindras med blodiglar kan man gott undra vem målgruppen är.

Givetvis är de inte så hemska, boxtrollen, hur som helst. De är snarare återvinningsförebilder som glatt samlar på sig människornas gamla skräp och bygger maskiner nere i sitt underjordiska paradis. Och det bortrövade barnet växer upp där i konstig men högönskelig välmåga under namnet "Eggs", texten på den låda som blir just hans kamouflage och ständiga plagg. Styvfar är ett trevligt troll klätt i fiskkartong.

De blir dock allt färre, i takt med att de nu allsmäktiga trolljägarna fångar in dem. Ibland funderar visserligen hejdukarna över sin roll i det stora hela, men det ska mycket till för att de ska trotsa sin ledare: som alltmer visar sig helt besatt av att bli den han alltid drömt om, till vilket pris som helst. Mötet mellan borgmästarens stöddiga dotter och Eggs ger möjlighet till vänskap mellan troll och folk, men det står mycket fördomar och fasa i vägen, och inte minst djävulska planer.

"Boxtrolls" är ganska mörk och läskig ibland, med undertoner av pogromer och andra allvarligheter. Med inslag av spattiga skämt uppenbarligen ämnade åt barn. En något märklig blandning. Men det är en i grunden godhjärtad historia som kanske skrämmer men också säger mestadels vettiga saker. Och bjuder på en riktigt snygg metagrej i eftertexterna.

© Anders Lindahl
2015-03-04

© Universal (Sony)

Originaltitel: The Boxtrolls
USA, 2014
Regi: Graham Annable Anthony Stacchi

Genre: Animation
Hemmabio: 2015-02-02     

Dela |