LasseMajas Detektivbyrå - Skuggor över Valleby (2014)

Snygg och mysig svensk familjefilm

3 russin

Kortrecension

Det finns mer än tjugo böcker om de brottlösande klasskompisarna Lasse och Maja i Valleby (ej att förväxla med förbrytaren Lars Molin), men den här filmen är bara "baserad på en idé" av författaren Martin Widmark.

Staden Valleby gestaltas med en nästan förvånande grad av mysstämning i denna den andra filmen om detektivduon, ett lyckat resultat av grönskärm och skruvad stilkänsla. Så det är en lämpligt eskapistisk atmosfär i vilken den enkla historien utspelar sig, vilken handlar om konststölder som kanske begås av "Ica i rutan" medan den berömde auktionsförrättaren Granat (Henrik Dorsin) förärar staden ett besök. Samtidigt ska två polisstationer slås ihop och om den stackars känsliga polismästaren inte lyckas lösa mysteriet är det stor risk att den arroganta Gabrielle från grannstaden får bossa även i Valleby. Hur ska det gå?!

Det är väl ingen "Paddington" det här, men den har som sagt en lyckad look och dessutom en viss grad av humor och charm. En helt okej familjefilm med sympatiskt blygsam speltid.© Anders Lindahl
2015-02-25

© SF

Originaltitel: LasseMajas Detektivbyrå - Skuggor över Valleby
Sverige, 2014
Regi: Walter Söderlund

Genre: Barnfilm
Hemmabio: 2015-02-16     

Dela |