Sex Tape (2014)

Sex, vita lögner och...

3 russin

Produktplacering eller motsatsen till…? Ja, den diskussionen kan vi väl hoppa över för den här gången. Jag ids inte. Whatever, man. I övrigt: Är det här roligt? Sexigt? Javars, åtminstone delvis. Filmen kanske bygger på en bättre idé än den riktigt får maximalt utlopp för ända in i målområdet, men den totalkraschar inte heller. Lagom barnförbjuden och opolerad utan att vara chockerande djärv. Cameron Diaz och Jason Segel har en godtagbar kemi. Se den, för all del.

OK, grundsatsen. Förspelet. Uppvärmningen. Strävsamma paret Annie och Jay hade en gång i tiden en häftig friarperiod med vilda ungdomssynder, framförallt av spontana sexakter i mängd. Överallt och entusiastiskt. De gifter sig, får barn och karriär medan de stagnerar en smula i somliga avseenden. Till slut lyckas de få loss en kväll utan avkomlingarna i huset och skakar loss. Är det tänkt. Det går trögare än väntat, innan Annie kläcker genidraget att de ska filma sig själva i samtliga positioner från den pedagogiska lilla skriften ”The Joy of Sex” med hjälp av den iPad som råkar ligga och skräpa i ett hörn. Lysande.

Och så kommer vi till ”ingen förstår molnet”-fasen. De råkar ha strött lite för många överflödiga paddor omkring i bekantskapskretsen. Dessa har sedan synkats med hjälp av en alltför sofistikerad applikation till att inkludera det nyproducerade mästerverket i utbudet, androm till varnagel och förnöjelse för var och en som råkar öppna filen. Ännu en vild natt väntar, men nu med fler inslag av oannonserade besök hos de berörda bekanta och en lika oannonserad cameo, avslöjande konversationer, slagsmål med fyrbenta bestar, utpressning från oväntat håll och en lika oförutsedd liten föreläsning om äktenskapets friskvård från…ja, ni får se.

Halvhysteriskt, byggt på för genren vanliga misstag och missförstånd, överdrivna reaktioner, osannolika följdverkningar och allt som pizzabagaren hade på bänken. Men i alla fall inledningsvis etablerar Segel och Diaz en förståelse för det härjade parets vedermödor, på väg in i lägre medelåldern (eller hur vi nu definierar var den perioden börjar och slutar) och på jakt efter den forna passionen. Sidointrigen med en blogg som ska säljas in och inkorporeras med ett känt varumärke i tidsenlig tankeverksamhet-till-salu-anda är mindre intressant, men ger en ursäkt att släppa in Rob Lowe i rollen som på arbetstid välanpassad VD med mindre familjeanpassade fritidsfördriv. Och det är inte det sämsta.

Ojämnt, men roande och oroande tillräckligt frekvent för att hålla intresset uppe under en odyssé genom sex, vita lögner och teknologin som ersatt de gamla utslitna videobanden.

© Johan Lindahl
2015-02-14

Källa: UniversalSony Pictures
Paret Annie och Jay är aningen bekymrade.

Källa: UniversalSony Pictures
Mer bekymrade än de var några timmar tidigare.

Originaltitel: Sex Tape
USA, 2014
Regi: Jake Kasdan
Med: Cameron Diaz, Jason Segel, Rob Corddry, Ellie Kemper, Rob Lowe, Nat Faxon, Nancy Lenehan, Giselle Eisenberg, Harrison Holzer

Genre: Komedi, Romantik, Sex
Hemmabio: 2015-02-09     

Dela |