Paddington (2014)

Bra björnfilm

4 russin

Den artige och vältalige lille björnen Paddington, synnerligen förtjust i marmelad, känner väl de flesta vuxna till, men det har varit bra tyst om honom de senaste decennierna. Ingen moderniserad tv-serie, inga frukostflingor med hans nuna på kartongen. Istället tar han klivet raka vägen till vita duken, i vad som ser ut som en påkostad satsning. Och temat om ensamkommande flyktingbarn kunde knappast vara mer aktuellt.

Ja, det blir en lite sorglig start efter ungefär samma intro som i "Upp". Redan föräldralös förlorar han även sin farbror i en jordbävning och den idylliska tillvaron i den peruanska djungeln får ett brutalt slut. Faster skickar honom som fripassagerare till England, för att leta upp den upptäckare som för väldigt många år sedan blev familjens vän.

Visuellt är det en lång bit från den gamla hypertrevliga tv-serien, som misslyckades fatalt med att fånga ungarnas uppmärksamhet när vi fann den på Netflix. Det är både snyggt och fint, med talande pälsdjur nästan i nivå med de nya Apornas planet-filmerna. Tänk "Stuart Little" i London så kommer du annars ganska nära både look, humor och tonfall. Vilket är menat som varmt beröm.

Den vilsne nykomlingen (med engelsk röst av Ben Whishaw och svensk dito av Nassim Al Fakir) blir snabbt varse att storstaden inte är så välkomnande som han trott. Turligt nog träffar han till slut 'stammen Brown', bestående av en ganska krass far och en betydligt mer spontan och känslostyrd mor, en glad son och en småsur dotter i yngre tonåren. De har världens finaste trappa och ger honom både hans nya namn (efter tågstationen där de träffas) och den klassiska duffeln. Och tak över huvudet. Egentligen tänker de bara ge honom härbärge för en natt, men det blir ju som det blir med den planen.

Medan de letar efter den gamla upptäckaren händer en massa grejer och även de inledningsvisa skeptikerna ändrar inställning till nykomlingen. Slapstick i den mer ambitiösa skolan vidtar vid björnens första badrumsbesök, som sjuåringen fann synnerligen roande. En ond Kidman modell Cruella de Ville letar samtidigt efter det sällsynta djuret och erbjuder filmens läskigaste inslag. Hur ska det gå ...?

En fin och snygg film, sa jag, och den är verkligen trivsam att följa. Besöket i antikaffären är särdeles fint på många sätt. Det finns fler mysiga och fantasifulla miljöer, såsom upptäckargillets byggnad med dess stiliga rörpostsystem. Dialogen är alltsom oftast rolig på ett roligt sätt och på det hela taget är "Paddington" en finfin familjefilm.

© Anders Lindahl
2015-02-02

© Studiocanal Limited 2014

Originaltitel: Paddington
Storbritannien / Frankrike, 2014
Regi: Paul King
Med: Hugh Bonneville, Sally Hawkins, Madeleine Harris, Samuel Joslin, Nicole Kidman

Genre: Äventyr, Barnfilm
Svensk biopremiär: 2015-01-16     

Dela |