The Two Faces of January (2014)

Solig, sorglig, stilsäker

3 russin

Ett solstekt noirdrama med väl valda skådisar i steniga men vackra grekiska landskap. Kan det vara nåt?

Det är 60-tal i Aten. Den beläste, språkkunnige och väl hemmastadde amerikanska turistguiden Rydal (Isaac) som charmar och småfifflar sig fram, på flykt undan kraven från den nyligen avlidne fadern, möter ett par småvilsna men synbart täta jänkare och dras in i ett olycksaligt fall.

Maken Chester (Mortensen) och unga frun Colette (Dunst) visar sig inte bara vara på turistresa, utan snarare på flykt. Några besvikna kunder har skickat en privatdetektiv efter Chester efter vad han beskriver som en "dålig investering" han gjort åt dem. Handgemäng leder till dråp. Rydal dyker upp vid helt fel tillfälle när Chester baxar kroppen genom hotellkorridoren, men inser inte situationens magnitud. Han erbjuder sin hjälp, bland annat eftersom han gillar Colette. Chester är inte blind för detta men lägger band på sin svartsjuka i ren självbevarelsedrift. Ett tag, i alla fall. Snart är den spända trion på flykt på Kreta där det går från soligt till mörkt, ibland med stora, chockerande språng.

Svartsjuka och misstro, Hitchcock och Polanski, konsekvent och elegant, old-school och spännande. Tankarna går utan glasklara skäl till "The Talented Mr Ripley" och när man läser att Patricia Highsmith skrivit romanen som ligger till grund för Hossein Aminis stabila regidebut är förvåningen minimal.

Det är en nedslående thriller befolkad av människor som varken är helt ärliga mot varandra eller helt igenom onda, för den som gillade "Transsiberian" men föredrar lite varmare klimat. Den är enklare än mycket man sett, men den har något visst. Och den där scenen där Viggo ser ut att ha åldrats tio år på en natt sätter sig verkligen på minnet.

© Anders Lindahl
2015-01-30

© 2014 STUDIOCANAL

Originaltitel: The Two Faces of January
Storbritannien / Frankrike / USA, 2014
Regi: Hossein Amini
Med: Oscar Isaac, Kirsten Dunst, Viggo Mortensen

Genre: Drama, Thriller
Hemmabio: 2015-01-26     

Dela |