The Grand Seduction (2013)

Vid en liten fiskehamn…

3 russin

Kortrecension

Oh… Life in a little… fiskeby.

Oh… Dessa charmiga busar och kufar som alltid befolkar dessa byar. Splendid. Och en av dem spelas alltid av Brendan Gleeson. Check. Check. Check. Cinematografin bjuder på en varm, ombonad känsla. Men allt faller sönder i den lilla byn vid havet - kanadensiska kusten närmare bestämt. Ingen har jobb. Emigrationen till staden är oundviklig. Och det behövs en doktor på plats.

Eureka! De lyckas lura till sig en sådan. En kaxig kosmopolit som genom olyckliga omständigheter måste göra bot. Hos dem. Nu är tricket att få honom att vilja stanna kvar i den illustra hålan Tickle Head. Finns där en doktor, så kommer det Stora Bolaget att starta en fabrik och skapa arbetstillfällen. I Tickle Head. Sådan är i alla fall förhoppningen. Så nu är alla medel tillåtna. Som att lära samtliga innevånare att spela cricket för att imponera på nykomlingen, som älskar den sporten. Kommer någon ihåg ”Doc Hollywood” (1991) med Michael J. Fox och en bedrägligt bedårande bybefolkning, eller halvklassikern ”Local Hero” från 1983 med liknande ingredienser? Ger det positiva vibrationer någonstans i dina personliga reden? Då kan det här vara vad doktorn ordinerar för en kväll.

Det utspelas alltså någonstans i kanadensiska kustbandet, typ Newfoundland, men är i grunden en ganska universell historia om småbygdens överlevnad, om ifall ärlighet lönar sig eller inte, eller om hockey är större än cricket. Och annat existentiellt. Mest av allt en trivsam, vagt bitterljuv och vindpinad relationskomedi. Och Brendan Gleeson är med. Sade jag det?© Johan Lindahl
2015-01-17


DVD / Blu-ray

Intervjuer med information om Newfoundland och slanguttryck i regionen med mera. Korta inslag från en premiär på filmfestival. Inget storvulet, men alltid något.
Källa: SonyUniversal
På väg bort eller hem?

Källa: SonyUniversal
Mystisk hednisk ritual som brukar vara vanligt i havsbandet - eller cricket?

Originaltitel: The Grand Seduction
Kanada, 2013
Regi: Don McKellar
Med: Brendan Gleeson, Taylor Kitsch, Liane Balaban, Gordon Pinsent, Mark Critch, Cathy Jones, Carly Boone, Steve O'Connell

Genre: Drama, Komedi
Hemmabio: 2014-11-12     

Dela |