A Million Ways to Die in the West (2014)

Kul för den prestigelöse

3 russin

Renässansmannen Seth McFarlane har gjort en western. Den börjar tråkigt men blir rolig. Om man kan uppskatta plumphet.

Hjärtekrossade fårfarmaren Albert lär ovetande känna en ökänd bandits hustru när hon gömmer sig inkognito i hans lilla stad. En nästan grabbig vänskap blir till kärlek. Hur ska det gå när banditen dyker upp?

Charlize Theron, som tidigare avslöjat komisk självdistans i bland annat "Arrested Development", har en avspänd naturlighet som gör mycket för filmen. Neil Patrick Harris överspänt självbelåtna mustaschtillbehörsförsäljare är en annan ljuspunkt. Och så det där astarvliga skämtet i början som jag inte ens vill nämna men fortfarande garvar åt. Ah, who am I kidding? Jag tycker hela filmen är rätt skoj. Det lossnar på allvar när Albert (McFarlane själv, förstås) håller ett långt anförande för sina enda två vänner om hur mycket han hatar västern. Det slutar, till hans sardoniska glädje, med att vargar släpar iväg den forne sheriffens kvarlevor, som för att "illustrera hans synpunkt". Ramla och slå sig-skämten är också av fin valör.

Sarah Silverman och Giovanni Ribisi, som inte vill fullborda förhållandet innan äktenskapet trots att hon på jobbet har sex med tio killar om dagen ("om det är en långsam dag"), förser filmen med en av många möjligheter till barnförbjuden humor. McFarlane förnekar sig förstås inte, särskilt inte när en duell avbryts av akut diarré. 'Fuck'-en florerar men filmen är inte fullt så beroende av grovskaper som man kunde tro. Och med menar jag helt enkelt att det finns gott om annat också. Till exempel ett sång- och dansnummer om hur bra det är att ha mustasch.

Vackert foto, bland annat i Monument Valley, ett begränsat antal anakronismer, ständiga små mer eller mindre överraskande skämt, kvicka cameos (tjejen lyckades med sina superkrafter uppfatta Ewan McGregors ultrakorta gästspel!) och en rätt hyfsad story gör "A Million Ways to Die in the West" till en westernkomedi jag gillar mer än jag väntade mig. Men "Blazing Saddles" är fortfarande kung i just den här genren.

© Anders Lindahl
2014-10-26

© Universal Sony

© Universal Sony

Originaltitel: A Million Ways to Die in the West
USA, 2014
Regi: Seth MacFarlane
Med: Seth MacFarlane, Charlize Theron, Amanda Seyfried, Liam Neeson, Giovanni Ribisi, Neil Patrick Harris, Sarah Silverman

Genre: Komedi, Western
Svensk biopremiär: 2014-05-29
Hemmabio: 2014-10-15     

Dela |