Livid (2011)

Lovvärt och länge läskigt

3 russin

"Inside" är, om du frågar mig, kulmen på den 'nya franska skräckvågen'. Givetvis blir man nyfiken när man senkommet snubblar på halvgamla "Livide" från samma filmskaparduo, särskilt som den beskrivs som deras hyllning till Dario Argento och Hammer Horror. Och intressant är den. Och kuslig är den. En bra bit är den alldeles väldigt kuslig. Men kanske inte helt klockren när allt är sagt och skrämt.

Vad händer då? Jo, i en höstlig hamnstad (i huvudet hör man nästan Morrissey sjunga "Every day is like Sunday", fast på franska) hämtar en kvinna en ung tjej i sin smutsiga Volvo. Gradvis klarnar det. Tjejen ska jobba som hennes assistent i hemtjänsten i ett par veckor. De första besöken är lite sorgliga och vardagsdeppiga men när de kommer till en stor, nedgången herrgård blir Lucie ombedd att stanna i bilen. "Du är inte redo för den här patienten."

Men Lucie är en svårskrämd och nyfiken människa som efter viss tvekan smyger efter in i kråkslottet och av den smått imponerade kollegan presenteras för husets ägare: en gammal danslärarinna som legat i koma hur länge som helst och har pengar nog att få som hon vill: det vill säga dö hemma. När nu det ska ske …

Redan nu, mitt på dagen, är det kusligt. Även orörlig, med andningsmask för ansiktet, är den forna lärarinnan rejält läskig. Man hoppas att hon inte egentligen har mer koll och motorik än det verkar. Och man hoppas verkligen inte att hon har någonting superläskigt inlåst i något annat rum i det gigantiska huset. Det hade ju varit synnerligen obehagligt.

Lucie får också veta att det lär finnas en skatt i huset. Man kunde nästan tro att detta berättas med en viss baktanke. När pressande omständigheter och motivation därtill presenterats återvänder hon samma natt tillsammans med sin kille och hans bror. Nu ska det bli skattjakt!

Men det blir förstås skräck och elände istället, med vissa hyfsat visionära inslag och en stämning som raskt och effektivt naglar fast en i soffan med ungefär samma min som vid genomlidandet av "The Woman in Black". Ja, det är beprövade medel. Ja, de har spelat "Silent Hill". Ja, det känns hyfsat tillgjort med de arrangerade dockorna och djuren. Ja, ungarna borde veta bättre än att bryta sig in i ett hus vars läskighet tydligt visar att det är bebott av något ondskefullt och delvis övernaturligt. Men det fungerar ...

Faktum är att det fungerar så väl så att man blir ganska lättad när de, frivilligt eller inte, "släpper taget" med några girar i handlingen som är brutala och lite konstiga snarare än outhärdligt kusliga. Ungefär samma lättnad som när "The Silent House" plötsligt lät tittaren andas igen. Samma undran om huruvida de är snälla eller har missat öppet mål. Efter det ligger tonvikten på att förklara på ett kusligt sätt samtidigt som man månar om rätten att få skapa scener som känns lite "orimliga". Arthouseläskigt eller genuint kreativt, you be the judge.

Slutbetyg: en trea. "Livide" är en ruskig rysare som tar en del oväntade vägar och på gott och ont tillåter sig ett märkligt slut. Jag är inte säker på att allt håller, men jag gillar att de försöker.


FOTNOT
Beatrice Dalle – den ikoniska "Betty Blue" som också visade sann skrämmarpotential i "Inside" – har ett par "special appearances", lämpligt nog som avliden mor till den egentliga huvudpersonen: Chloé Coulloud, som faktiskt ser ut som om hon skulle kunna vara hennes dotter.

© Anders Lindahl
2014-09-10


DVD / Blu-ray

I en lång intervju på Njutafilms DVD berättar duon bland annat att det fanns planer på att göra filmen med Robert Rodriguez och större budget, men att de valde mindre pengar och större frihet (att göra en "europeisk film där inte allt förklaras", typ). Vidare berättar de om turerna kring en reboot på Hellraiser som de blev ombedda att ta sig an men till slut nobbade (bland annat för att de ansvariga ville skapa en ny "Saw"-franchise av det hela).


Originaltitel: Livide
Frankrike, 2011
Regi: Alexandre Bustillo Julien Maury
Med: Chloé Coulloud, Félix Moati, Jérémy Kapone, Catherine Jacob, Béatrice Dalle

Genre: Skräck
Teman: Franska nya skräck-vågen


Ingår i följande teman


Franska nya skräck-vågen

     

Dela |