Captain America: The Winter Soldier (2014)
"This isn't freedom. This is fear."
Serien av Marvel-filmer fortsätter, föga förvånande. Och de håller stilen. Kanske är det allt du behöver veta?
För den som vill veta lite mer: Captain America, den hedersamme och modige tunnisen som med vetenskapens hjälp blev muskelman med en fantastisk sköld, presenterades i Chris Evans präktiga och välcastade skepnad redan 2011 i en film som huvudsakligen utspelade sig under andra världskriget. Den slutade dock med att han självuppoffrande störtade i havet och förlorade några decennier.
Nu är det nutid. Eller den alternativa nutid där mäktiga organisationen S.H.I.E.L.D. med superhjältehjälp och ibland diskutabla medel räddar världen under olika superfaror. I inledningsscenen möter superkaptenen på oväntat jämbördigt motstånd när just S.H.I.E.L.D. gör en i övrigt hypereffektiv insats i ett gisslandrama till havs. Lite senare stiftar vi bekantskap med en lika farlig hejduk med metallarm, som bakom masken kanske är en gammal bekant …? Hur kan det finnas annat superfolk? Ondskefulla HYDRA är väl ett minne blott? Eller?
På fritiden lär han känna en helt vanlig veteran (Anthony Mackie) som numera ger stöd åt andra med trauman från soldatjobbet. Och som givetvis inte är en helt vanlig veteran. Hans ovanlighet hör för övrigt till de inslag som ger filmen en actionestetisk särprägel när det väl börjar actiona igång på allvar. Vilket det sannerligen kommer göra.
Steve Rogers, som Captain America egentligen heter, hinner börja tvivla på sitt jobb. Gör de alltid det rätta? Är det senaste jätteprojektet, som ska skapa ordning i hela världen, verkligen en bra idé? Nick Fury (Jackson) ger sina argument innan han själv hamnar i hetluften och en synnerligen fet jaktscen. Plötsligt förändras allt. Vem kan man lita på? Finns det förrädare i S.H.I.E.L.D:s mitt? Är Robert Redford en good guy eller bad guy?
Den forne stjärnan är plötsligt jagad av sin egna allierade. Voffo då? Hur ska det gå? Det bryts knappast någon ny tematisk mark, men det är kraftfullt och spektakulärt och stilmässigt bombsäkert, precis som mer eller mindre alla Marvel-filmerna. Det är humor som funkar och allvar som funkar (det korta mötet med en åldrad Peggy hör till de imponerande exemplen på fullständigt actionfria scener med viss ambition) och helt enkelt oerhört kompetent Hollywood-underhållning med viss svärta och tvetydighet.
Det är kort och gott lätt att gilla även denna 'installation', som det heter på svengelska. Särskilt som Black Widow har en ganska stor roll. Hon serverar väl inga repliker i nivå med de bästa i "The Avengers" men är en bra karaktär. Som spelas av Scarlett Johansson.
Den övergripande idén tangerar gränsen till 'nu tar ni väl i lite väl ändå?' men det är lätt att förlåta sådant, plus några relativa longörer, när man får avnjuta hypertajta fajtscener som för både "T2" och "Matrix: Reloaded" till minnes. En urladdning mitt i stan slår hyllade "Heat" på fingrarna vad gäller närvaro mitt i eldstriden för att följas av en supermano-a-supermano-dust som kunde ha plockats från "The Raid". Fast med supermänniskor i.
När man sett hela filmen är det svårt att hävda att man sett något man inte sett hundra, eller åtminstone tio, gånger förut. Men det här är tokbra action och i de flesta andra avseenden är det bra underhållning. Med ett visst allvar. En stark trea. Modern Marvel-standard.
FOTNOT
Filmen gick på svensk bio under den osmidiga titeln "Captain America: The Return of the First Avenger" men den BD-utgåva denna recension baseras på har "Winter Soldier"-titeln.
© Anders Lindahl2014-08-16
Tack till Disney för recensionsexemplar