Mitt längtande hjärta (2012)

Närgånget drama gör mycket med små gester

4 russin

Mark är poet och har nått viss ryktbarhet. Han är också polioskadad och till stor del beroende av maskiner för att hålla andningen igång. Musklerna är inte förlamade men - kan man säga förtvinade idag? Rörelseförmågan och friheten att ta sig för precis vad som faller en in, är definitivt begränsad. Han kan lämna hemmet med hjälp av sina assistenter då och då, men inte för särskilt långa perioder. Assistenterna, ja. De kommer och går. Antingen för att personkemin inte fungerar, eller för att den fungerar för bra och förbjudna, eller åtminstone komplicerande, känslor väcks. Marks förmåga att leva i en relation med en kvinna fysiskt, fullt ut, är också den begränsad. Tror han i alla fall. Det betyder inte att han inte känner något.

Vem lyssnar? I första hand den nytillträdde lokale katolske patern, som får ta emot de informella bikterna. Mark får ju inte plats med hela sitt ekipage i båset och håller högst personliga meningsutbyten med prästen i koret, inte alltid helt privat i praktiken. Biktfadern reflekterar, ger ofta raka svar men erkänner sig inte ha alla sådana.

- Gode Gud. Vad är kroppsmedvetandeövningar?
Efter många om och men vågar sig Mark på att anlita en terapeut. En särskilt sorts terapeut vid namn Cheryl. För att möjligen få uppleva det ouppnåeliga. Och prästen ger efter viss eftertanke sin välsignelse. Mark har nått framgång på vissa plan, men det här är något nytt. Och processen blir inte enkel. Professionell problemlösare på det sexuella området möter en panikslagen person som fruktar Guds bestraffning och att han helt enkelt inte förtjänar just det här. Samtidigt som han inte har någon kontroll över sina egna spontana fysiska reaktioner. Vi växlar mellan deras så kallade sessioner och Marks diskussioner med patern, med de omgivande assistenterna och några få bekanta. Det är en intensiv resa på kort tid för Mark. Och terapeuten grubblar över vad som ligger bakom kundens krampaktiga förhållande till sex. Det är inte bara polion som spökar, enligt hennes analys.

En fråga som uppstår, inte helt oväntat, är om det stannar vid ett utbyte av tjänster. Vad händer i processen? Den yrkesgrupp Cheryl representerar har väl alltid omgivits av frågor, mystik och många missförstånd. Nej, de är absolut inte prostituerade, betonar hon, förmodligen på förekommen anledning. Men bygger den här berättelsen på en förväntad utveckling av amorösa komplikationer och är det poängen, eller handlar det om något större än så? Tja, enkelt uttryckt handlar det väl om kärlek. Och existensens gåtfullhet. Men filmen känns absolut inte påfrestande pretentiös och ger sig inte ut för att tränga in i alla tänkbara mysterier.

Huvudpersonen är alltså poet. Och filmen väljer att på ganska kort och koncentrerad tid kapsla in ett mikrokosmos av de vanligaste frågor människor ställs inför. Bakgrunden är tydligen en verklig historia. Och enligt eftertexterna - med de sedvanliga reservationerna - är en del ändrat av dramaturgiska skäl. Bildspråket är förrädiskt enkelt, men inte torftigt utan fyller sitt syfte.

John Hawkes i huvudrollen känns kanske igen som den troligen minst våldsamme invånaren i ”Deadwood”, TV-historiens hittills förmodligen ruffigaste och råaste västernserie, liksom från den sista vändan av ”Lost”. Helen Hunt (som Cheryl) är inte direkt okänd hon heller och har inte blivit mindre uttrycksfull med åren. En intim roll i en intim film som kan vara för närgången och naturalistisk för stora delar av publiken, men annars ger mycket med små gester.

© Johan Lindahl
2014-08-25


DVD / Blu-ray

Extramaterial: Korta sjok med intervjuer med aktörerna om hur de närmade sig rollerna.
- Även om han bara kunde röra huvudet, agerade han ut mig, säger William H. Macy (präst i filmen) generöst om Hawkes.
Regissören Ben Lewin teoretiserar lite kring vad så kallade sexsurrogat/sexterapeuter kommer ifrån. Och verklighetens Cheryl förklarar vad de egentligen sysslar med. I korta drag alltså. Men alltid något, sade han som fick se Åmål.
© 2012 Twentieth Century Fox Film Corporation and Dune Entertainment III LLC. All Rights Reserved.
- Hur var det nu? Var det du eller jag som fick en Oscar-nominering för det här?
Helen Hunt och John Hawkes har huvudrollerna i "Mitt längtande hjärta".

© 2012 Twentieth Century Fox Film Corporation and Dune Entertainment III LLC. All Rights Reserved.
Skulle du bekänna dina synder för den här mannen? William H. Macy dra på sig kaftanen i rollen som aningen fritänkande katolsk fader i filmen.

Originaltitel: The Sessions
USA, 2012
Regi: Ben Lewin
Med: John Hawkes, Helen Hunt, William H. Macy, Moon Bloodgood, Annika Marks, Adam Arkin, Rhea Perlman, W. Earl Brown, Robin Weigert

Genre: Drama, Romantik, Sex







     

Dela |