Scandal - säsong 1 (2012)

Underhållande mer än upplysande?

3 russin

Alltmer flitigt omtalad. En smula kontroversiell. Mer trovärdig än den ger sken av? Precis som i fallet ”House of Cards” har inblandade i ”Scandal” hävdat sig ha fått viss respons från verkliga politiker som känner igen sig… lite för väl. Eller är det bara ett PR-trick från serieskaparnas sida? En såpa kan det kallas. Av den spetsigare sorten. Snabbkäftad som ”Vita huset”, ”The Newsroom” eller något annat ur Aaron Sorkin-katalogen. Men här är det Shonda Rhimes (”Grey's Anatomy”) som lyser med sitt namn i 'skapar'-rubriken. Underhållande. Glassig atmosfär. Skumma intriger. Vill visa att Washington inte bara är 'Hollywood för fula människor'. Bland annat…

Liksom ett och annat inslag av ren sadism, en - i alla fall synbart - slående mörk och illusionsbefriad inblick i de hemligheter och händelser bakom kulisserna vi gärna misstänker att de försiggår i sådana här sammanhang. Det vill säga maktens, lobbyisternas och de konkurrerande viljornas korridorer. Funky. Tonläget är sådant. Det ska svänga. Och predikas. Och spridas en tvetydig skildring av en värld som både tjusar och skrämmer. Det fungerar ganska bra i den här sju avsnitt långa (eller korta) första säsongen (som följts av flera sedan dess). Här finns en idealistisk ådra väl synlig, men samtidigt är hyckleriet och manipulationerna i fören, centrum och ganska dominerande även i marginalerna.

Så, vad och vilka handlar det om? Olivia Pope. Hon leder en byrå av advokater och andra användbara personer som slåss för sina klienter med alla medel, löser komplicerade problem och möter moraliska dilemman. Ibland hamnar de på kollisionskurs med själva regeringen, inklusive en president som Olivia tidigare arbetat för - och dessutom haft en romantisk relation med. Kan det bli mer upplagt för intriger?

Serien gör skäl för sitt namn, men är på gott och ont ett flöde av lockelser. Av lustar och laddade situationer. Av utnyttjande och urgamla scenerier i modern, välpressad kostym. Mer roande med chockerande inslag och kanske inte så sprängfull av verkligt djupgående insikter om jag spekulerar spontant. Mer underhållande än upplysande. Mer ”Bones” än ”Boss”. Men flödet stannar sällan upp. Hantera kriser är en konstart. Men det här är mer en crash course med saftiga stekar att bita i än något riktig fördjupande och näringsriktigt. Precis vad kulturnutritionisten ibland motvilligt rekommenderar, med andra ord.

© Johan Lindahl
2014-08-24Originaltitel: Scandal - Season 1
USA, 2012
Regi: Paul McGuigan Roxann Dawson m fl
Med: Kerry Washington, Tony Goldwyn, Henry Ian Cusick, Darby Stanchfield, Columbus Short, Katie Lowes, Guillermo Díaz, Jeff Perry, Joshua Malina, Matt Letscher, Liza Weil m fl

Genre: Drama, Politik, Thriller, TV-serie     

Dela |