Much Ado About Nothing (2012)

Teatralisk lekstuga med Whedon & vänner

3 russin

Kortrecension

Lekstuga hos Joss Whedon. Som uppenbarligen hittade en paus mellan storslagna science fiction-projekt och superhjältesatsningar för ett litet labour of love. Bokstavligen på hemmaplan. Storyn kommer, som många vet, från Shakespeare (ni vet han som är så välkänd och samtidigt så okänd att många tvivlar på att han själv skrev alla verk han fått äran för). Själv är jag väldigt förtjust i versionen från 1993 med Kenneth Branagh, Emma Thompson, Denzel Washington med flera tunga namn i rollistan.

Det här är uppdaterat, miljömässigt och till nutid. Likaså iscensatt i svartvitt med lätt handlag och behaglig bildpoesi. Språket är dock originalets. Och visst är det anakronistiskt, men det är väl meningen, som i Baz Luhrmann's ”Romeo & Julia”-tolkning för nu ruggigt många år sedan. Ruggigt för att man börjar inser hur fort tiden går egentligen och hur viktigt det är att ta vara på den man har… Men det här är i alla fall inget direkt slöseri med tid, om du gillar såväl Shakespeare som Whedon och hans krets av ofta använda skådespelare.

De komma från ”Firefly”, ”Dollhouse”, diverse strödda existenser som Whedon gärna jobbar med, inte minst i seriesammanhang, och som antagligen ställt upp man- och kvinngrant närmast pro bono den här gången. Tonen är som sagt lättsam inledningsvis, men får en tyngre, mörkare ansats när dramat så kräver. Kan ni intrigen vet ni när, hur och varför och kan koncentrera er på hur den klassiska texten behandlas. Om ni är beundrare Whedons tidigare TV-kreationer adderas även kuriosavärdet i hur han castat sina kompisar. Kanske inte precis som man hade väntat sig.

Charmigt okynnigt är det i alla fall, enklast uttryckt. Men den nämnda Branagh-versionen är fortfarande svårslagen i klassen.© Johan Lindahl
2014-08-03Originaltitel: Much Ado About Nothing
USA, 2012
Regi: Joss Whedon
Med: Amy Acker, Alexis Denisof, Clark Gregg, Reed Diamond, Fran Kranz, Jillian Morgese, Sean Maher, Spencer Treat Clark, Riki Lindhome, Ashley Johnson, Nathan Fillion

Genre: Drama, Romantik
Hemmabio: 2014-06-04
Teman: Shakespeare på vita duken


Ingår i följande teman


Shakespeare på vita duken

     

Dela |