Anchorman 2: The Legend Continues (2013)

Ron Burgundys återkomst

3 russin

Det är förstås en svår och angelägen uppgift att följa upp berättelsen om Ron Burgundy - nyhetsankaret som läser allt som står på promptern. Man gissar att de måste ha varit uppfyllda av stundens allvar när de väl gav sig i kast med utmaningen. "Anchorman 2" är, för att direkt avhandla det viktigaste, ett värdigt försök.

De är fortfarande ett par i början av filmen, Ron (Will Ferrell) och Veronica (Christina Applegate). De har lämnat San Diego och huserar nu i New York där de tillsammans leder ett nyhetsprogram. Ett svårt karriärval raserar dock idyllen och Ron tvingas se sig om efter nytt jobb. Kanske hos den nya kanalen GNN som ska sända nyheter 24 timmar om dygnet. Han samlar sitt gamla gäng och skriver snabbt tv-historia.

Ja, här får vi alltså en (falsk, men ändå) förklaring till tv-nyheternas förfall under de senaste decennierna. Och givetvis är Ron en nyckelfigur när en helt ny sorts sändningar blir normen: direktsända och med rena gissningar kommenterade biljakter, kändisskandaler och historier om djur. Att ägaren till GNN är australiensare är väl en föga subtil vink om att FOX är en av måltavlorna för satiren, som mot slutet tillåts bli ren och öppen kritik, men det är nog hela nyhetskulturen som är i kikarsiktet.

Men framförallt är förstås "Anchorman 2" en bullrig komedi skapad av och befolkad med experter i ämnet (för regin står Adam McKay, som inte bara varit kapten på ettan utan också den gravt festliga "Talladega Nights"). Och även tvåan är ofta rolig nog att fungera som magträning. Om du av någon anledning inte vill skratta för att du tycker det "bara är för dumt alltihop" så kan det kanske hjälpa att inse att de synbara idioterna som gjort filmen förmodligen är intelligentare än de flesta. Det krävs intellekt för den här sortens dårskap. Harrison Ford hör till de som tillfälligtvis får sälla sig till kärngänget och han nyttjar sitt stenansikte väl. Mot slutet blir det en riktig kändisorgie i en scen som uppdaterar första filmens koncept med krigande nyhetsteam.

Riktigt lika roligt som i moderna komediklassikern "Anchorman" blir det kanske inte riktigt. Ferrell får förstås deka ner sig lite, men han går inte runt på gatorna i skägg och dricker mjölk ur paketet. En något nertonad variant av humorn från "Eastbound and Down", placerad i 80-talet, är förstås ett nöje att beskåda ändå. Ofta handlar det om att säga helt fel saker vid fel tillfälle, som när Ron besöker sin överordnade/älskarinnas "afrikanska och amerikanska" familj. Ytterligare talande exempel på den komiska andan skulle som en konsumentupplysning kunna vara att Champ serverar fladdermöss istället för kyckling på sin restaurang med ursäkten att de kallas "chicken of the cave".

Steve Carells magnifikt tomhövdade "Brick" finner kärleken, Paul Rudd spelar fortfarande något slags straight guy (allt är relativt) och sportkommentatorn Champ Kind (David Koechner) kan knappt tygla sin kärlek till Ron. Mot slutet kommer också en sekvens som i normala fall hade blivit stoff för en försiktig dramatisk balansgång. Även här struntar de högaktningsfullt i hur man ska nalkas lite tyngre teman och kör på som vanligt.

Jag tycker att det allt som oftast är gravt roligt. Gag-rullen på hemmabioutgåvan visar tydligt hur mycket improvisation som pågår, och kanske är den experimentella arbetsmodellen en förklaring till varför även en halvdan film från det här gänget är roligare än "Hundraåringen". Tre starka russin blir det från mig.

© Anders Lindahl
2014-04-27

© Paramount Pictures

Originaltitel: Anchorman 2: The Legend Continues
USA, 2013
Regi: Adam McKay
Med: Will Ferrell, Steve Carell, Christina Applegate, Dylan Baker, Paul Rudd, David Koechner, Meagan Good, Greg Kinnear, James Marsden

Genre: Komedi
Svensk biopremiär: 2013-12-20
Hemmabio: 2014-05-07
Teman: TV-satir


Ingår i följande teman


TV-satir

     

Dela |