Turbo (2013)

Snigel förnimmer behovet av snabbhet

3 russin

"Okej, vänta, jag har en idé till!"
"... okej?"
"Tänk er en snigel, va? Sniglar är ju långsamma va, det är ju lite grejen med dem. Att dom är långsamma."
"Ja... Jo."
"Dom här sniglarna bor i villaförorten och alla är rädda för ett elakt barn i grannhuset ..."
"Lite som han snorungen i Toy Story?"
"Ja, precis!"
"Okej."
"Men den här snigeln, han finner sig inte i sin lott! Han vill inte gå till jobbet med de andra krypen utan drömmer om nånting annat."
"Lite som myran i Ett småkryps liv?"
"Ja, precis! Men den här killen, han drömmer om att vara snabb! Fast han är en snigel! Och en dag sugs han in i en sådan där streetracingbil och får nitro i sig och blir jättesnabb och kan låta på en massa roliga sätt och lysa med ögonen!"
"Okej, du ska få en ny chans för jag gillar dig. Kom tillbaka om en vecka med en helt annan ide..."

Nu blev det inte så. Dreamworks Animation köpte det här konceptet och sprang med det, och det är inte så illa som man kunde tro för "Turbo" är en bättre film än den krystade idén rimligen borde kunna resultera i. Den innehåller exempelvis repliker som 'Dina psykningar är onödigt komplicerade.'

När Theo och hans förnuftige och jordnära snigelbror fångas in av en lyckosam tacobagare för att tävla i snigelkapplöpningar och plötsligt lär känna likasinnade fartsugna sniglar - dock utan hans magiska krafter - börjar ett nytt liv. Han döper om sig till Turbo och ger sig glatt in i kampen för att få delta i Indy 500, en vision han delar med sin vänlige infångare, som i likhet med Theo-Turbo är en drömmare med en pragmatisk bror. Tävlandet är för övrigt också tänkt att marknadsföra tacos. Ja, alla har ju inte tillgång till Anders Svensson.

Men att få tävla är bara första utmaningen, vilken visar sig tämligen lättövervunnen. Racingvärlden finner sig snabbt i att en snigel både kan och vill vara med. Sedan ska man ju helst vinna också - i det här fallet mot en på ytan halvschysst men innerst inne skitstövlig fransk mångfaldig mästare som förstås inte skyr några medel.

Mer amerikanskt än så här blir det inte. Dröm stora, omöjliga drömmar och slå gärna ett slag för småföretagandet på samma gång! Det är snyggt, förstås. Surroundanläggningen får glänsa och rökeffekterna är i världsklass. Det är fullt av kärvänliga stereotyper, blandade hits och de där små dämpade lustigheterna i förbigående som Dreamworks är så bra på. Och återkommande mörka skämt om småkrypens lott i form av att någon av sniglarna plötsligt plockas av en kråka, till de andras högst fatalistiska reaktion.

Till skillnad från de flesta sportfilmer byggs inte spänningen upp under ett antal deltävlingar utan under de 200 varv som utgör ett Indy-lopp. Och även om det börjar ganska reguljärt så får fantasin faktiskt flöda till slut. Innan dess passar de på att låna den där coola krockeffekten från "Need for Speed" när bilden tillfälligt tappar både skärpa och lyster.

"Turbo" är inte lika bra som exempelvis moderna Dreamworksklassikern "Draktämjaren" men betydligt mer pigg och sevärd än "Disneys Flygplan".

© Anders Lindahl
2014-03-04

© DreamWorks Animation

Originaltitel: Turbo
USA, 2013
Regi: David Soren

Genre: Animation, Äventyr, Barnfilm, Komedi
Svensk biopremiär: 2013-10-25
Hemmabio: 2014-03-05     

Dela |