Masters of Sex - säsong 1 (2013)

Personligt och fängslande drama om pionjärforskare

4 russin

Så… Den moderna sexualupplysningen som förklarade allt om vad som händer rent fysiskt under intima interaktioner, startade i amerikanska mellanvästern. På 1950-talet. Jag vet, det är svårt att smälta. Jag processar fortfarande detta faktum, men har de sagt det så… William Masters är mannen som vill veta allt. Ja, inte bara veta utan analysera och bevisa med vetenskapliga metoder som ingen annan före honom. Att falla tillbaka på allmänt sunt förnuft, populära föreställningar eller ens farbror Freuds psykoanalytiska teoribyggen duger inte i hans värld. Att överhuvudtaget komma in i denna värld kan vara en utmaning. Den som lyckas bäst är, mot alla rimliga odds, en före detta nattklubbssångerska som skolar om sig till sekreterare och i praktiken blir mästarens forskningsassistent.

När nu projektet väl fått grönt ljus. Det möter av någon anledning visst motstånd när den välrenommerade gynekologen och experten på fertilitetsfrågor vill vidga sina (och hela världens) vyer genom praktiska experiment, som innefattar frivilliga försökspersoner med uppdraget att stimulera sig själva eller med hjälp av en partner, medan Masters och hans medarbetare noggrant iakttar effekterna via dåtidens mest avancerade monitorer och utskrivna diagram. Den driftige doktorn (vars namn kan ha något med titeln att, ja, ni fattar…) utövar ibland ren utpressning mot överordnade för att få sin vilja fram. Han är en speciell personlighet, verkligen inte smidigheten själv i alla lägen. Den intellektuella briljansen matchas inte fullt ut av hans sociala intelligensnivå och diplomatiska färdigheter, för att uttrycka det försiktigt.

Dessutom betyder hans självpåtagna mission, att frälsa världen från dess ingrodda ignorans och mytologiska förhållningssätt samt ovilja att närma sig sexualiteten på ett seriöst sätt, inte att han själv är expert på samliv och hur man förstår sig på det motsatta könet. Hustrun är uppenbart frustrerad över deras olikheter och makens ointresse för hennes görande och varande. På goda grunder. Runtom dem finns ett antal andra individer med varierande problem, nycker och egenheter. Faktiskt ett väldigt väl sammansatt galleri av fängslande personligheter utrustade med dialoger som sällan faller platt eller bara fyller ut luftrummet mellan andra aktiviteter. Fysiska aktiviteter, som det är ganska gott om.

Så länge Masters banbrytande forskning inte släpps in i de fina salongerna (det vill säga det sjukhus i St Louis där han ändå är den självskrivne chefsobstetrikern) sätter han igång på eget bevåg i mindre socialt accepterade sammanhang. En bordell. Jo, det fanns sådana då också. Eller har väl alltid funnits överallt i någon form. Rutinerade Michael Sheen (”The Queen”, ”Frost/Nixon” med mycket mera) spelar honom som en ofta emotionellt hämmad men ändå intensiv person med svårigheter att kontrollera sin indignation när andra inte inser vikten av hans projekt. Till hans hjälp kommer Virginia Johnson, frånskild, fritänkande och målmedveten men framförallt i stånd att tillföra det genidoktorn själv saknar i form av people skills och flexibel pragmatism. Inte för att Dr Masters alltid förstår att uppskatta detta tillfullo, men de har en spännande dynamik. Lizzy Caplan är karismatisk i rollen och arbetar intensivt med sina påfallande stora ögon, liksom sitt övriga, överraskande breda register. Jag har ärligt talat inte lagt märke till henne särskilt mycket tidigare, men resumén domineras av TV-serier som ”True Blood” och ”Party Down”.

Dr Masters är alltså inte en heltigenom fullkomlig individ, och man kan ifrågasätta etiken i hans metodik. Han väjer inte för mycket, och det är klart att de intima experimenten inte förenklar de redan komplicerade relationerna omkring honom. Vilken bestående påverkan projektet har på andra berörda är han inte alltid synligt medveten om, eller så är det svårt att veta exakt hur mycket han bryr sig om sådana banala bryderier. Han kan förefalla hänsynslös i sin jakt på sanningen kring fysiska reaktionsmönster, medan andra komponenter kommer i andra hand. Avundsjuka, svartsjuka, ånger, skuld och skam… För att ta några exempel.

Allt i serien kretsar inte heller strikt kring experimenten. Det finns flera andra spännande trådar att rycka i och då inte minst den likaledes socialt handikappade kvinnliga läkaren Lillian DePaul som har ett eget självvalt uppdrag att utveckla kvinnomedicinen och en stark drivkraft, men ständigt kör huvudet i väggen när det gäller att övertyga den styrande herrklubben på sjukhuset om att se värdet i och stödja hennes forskning. I det ärendet, liksom i alla andra här, framgår att det finns mer att berätta som den här första säsongens tolv avsnitt inte hinner med, utan dramaturgiskt demonstrativt utelämnar i väntan på fortsättningen.

© Johan Lindahl
2013-12-23

Credit: hbonordic.com
Banbrytande forskning pågår. Nya insikter kan komma från oväntade källor...

Credit: hbonordic.com
En sällsynt paus från arbetet. Dr William Masters med två av kvinnorna i sitt liv.

Credit: hbonordic.com
Som sagt: banbrytande forskning pågår. Ingenting lämnas åt slumpen i laboratoriet på det välrenommerade sjukhuset i St Louis.

Originaltitel: Masters of Sex - Season 1
USA, 2013
Regi: John Madden Jennifer Getzinger Michael Apted m fl
Med: Michael Sheen, Lizzy Caplan, Caitlin FitzGerald, Nicholas D'Agosto, Teddy Sears, Heléne Yorke, Beau Bridges, Allison Janney, Annaleigh Ashford, Rose McIver m fl

Genre: Drama, Historia, Sex, TV-serie
Hemmabio: 2014-03-12







     

Dela |