Vintage Mickey (2013)

Galen start på lång karriär

3 russin

Musse var argare förr. Den präktiga mönstermedborgare som vi i första hand tänker på är ganska långt ifrån den bitvis våldsamma figur som först mötte biodukens ljus. Nu har en bunt svartvita, repiga filmer från 1928 fram till 1934 samlats på DVD.

'Vattnet rör sig inte ens', konstaterar kritiskt 5-årige sonen, som ändock roas av de urmoda och ganska urbota galenskaperna. För galet är det. Så långt ifrån parodin i "Itchy and Scratchy" är faktiskt inte hyperklassikern och Musses officiella debut "Steamboat Willy". Detta något osammanhängande ångbåtsäventyr utmynnar i ett musiknummer baserat på allsköns djurplågeri. Något av en skitstövel verkar han vara, forna tiders Musse, som ofta ger sig på mindre antropomorfa kreatur även i de andra kortfilmerna.

Det är ungefär samma anda som i de knäppa gamla filmerna om kaninen Oswald, som Walt och dåtida parhästen Ub Iwerks skapade ännu lite tidigare. Mycket gags, knasvirtuosa musikframträdanden, sjungande korvar, karaktärer som går sönder och blir hela igen, duster med ovänner och suktande efter Mimmi. Är det för barn eller vuxna? Svårt att säga. De har i alla fall sannerligen lekt med mediets möjligheter, ibland gissningsvis på rena infall. Hur nyktra de har varit vid ritbordet finns det ibland fog för att undra. Filmerna slutar abrupt och ofta brutalt. Ibland är det lite dialog.

Skivan rymmer nio filmer, på sammanlagt en dryg timme. Här återfinns bland annat "Plane Crazy", som faktiskt ska ha varit den allra första filmen med Musse, men som gavs ut lite senare. I ett julavsnitt ser vi Pluto men inga ekorrar. Däremot en massa bråkiga kattungar. Föregångare till Tom och Jerry-gags florerar, exempelvis när samma kattungar springer runt i ett piano medans Musse försöker musicera. Cirkeln sluts med en avslutande ångrelaterad film, "Mickey's Steam Roller", där en ångvält manövrerad av två hänsynslösa och dödsföraktande små barn (den enda gången då Musses bror- eller systersöner Morty och Ferdie visar sig, enligt Internet) lägger stora delar av staden i ruiner. Det var våldsammare förr ...

© Anders Lindahl
2013-11-05


Tack till Disney för recensionsexemplar
© Disney

Originaltitel: Vintage Mickey
USA, 2013
Regi: Walt Disney

Genre: Animation, Komedi, Kortfilm
Hemmabio: 2013-11-06
Teman: Disney


Ingår i följande teman


Disney

     

Dela |