To the Wonder (2012)

Ojämn meditation med ovederläggliga ljuspunkter

2 russin

En relation som inte riktigt fungerar. Berättad av Terrence Malick. Det innebär, inte helt oväntat… fragment. Ögonblicksbilder. Inre monologer mer än yttre dialoger. Mer eller mindre talande miljöbilder. Och mer eller mindre uttrycksfulla skådespelare som fyller funktioner i regissörens privata pussel. Fungerar filmen? I alla fall omöjligt att helt avfärda, men den lämnar många frågor och luckor efter sig. Stämningen är viktigare än handlingen i den mån man kan urskilja en röd tråd.

Ben Affleck tillåts inte direkt spela över, utan framstår som enigmatisk. Vad tänker han? Framförallt Olga Kurylenko och i viss mån Rachel McAdams får uttrycka sina personliga våndor mer öppet och visa känslor. Däremot är de inte helt begripliga de heller. De där luckorna ÄR en smula frustrerande. Men det är ju en Malick-film… Tydligast är att Ben och Olga har en mismatch i det mesta - rollfigurerna alltså - och aldrig helt kan mötas.

Filmen har en återkommande subplot som exponerar existentiella grubblerier i form av Javier Bardem som en tvivlande präst. Han har mer inre liv som vi tillåts ta del av, än Afflecks velande Leading Man. Intressanta är också alla dessa högst icke-hollywoodska statister och smårollsinnehavare som dyker upp med jämna mellanrum. Jag vet inte riktigt vad deras egentliga funktion är, men de bidrar till att behålla verklighetskontakten i en historia som annars tenderar att bli alltför eterisk och svävande.

Men helheten? Svårfångad. Långtifrån lika ambitiös och monumental som ”The Tree of Life” eller ”The New World”, utan mer begränsad. Väcker i sina bästa stunder just förundran, men ofta - vad sade jag nu? - frustration. Jag vill rekommendera den för de egenskaper som är så patenterat Malick-ska, idéer som få andra tycks få, samtidigt som jag lägger in en reservation inför andra, för honom lika typiska karaktärsdrag. Titeln till trots, det här är inte Mr Malicks mest mirakulösa moment under hans oregelbundna filmskaparbana. Men den har sina ovederläggliga ljuspunkter.

© Johan Lindahl
2014-09-03Originaltitel: To the Wonder
USA, 2012
Regi: Terrence Malick
Med: Olga Kurylenko, Ben Affleck, Rachel McAdams, Javier Bardem, Tatiana Chiline, Romina Mondello, Marshall Bell

Genre: Drama, Religion/filosofi, Romantik     

Dela |