Bernhard och Bianca (1977)

Heroiska möss och elaka krokodiler

3 russin

Världens längsta förtexter ovanpå ståtliga akvareller kanske inte är det bästa sättet att fjäska in sig hos barnen. Men vem kan motstå möss i kläder? I sina respektive länders tydligaste attiraljer samlas de nära FN-högkvarteret från jordens alla hörn eftersom det finns anledning att misstänka att någon är i nöd. Och människor i nöd har mössens internationella räddningskår lovat att ställa upp för. Fråga inte varför, acceptera bara faktum.

Föräldralösa Penny har försvunnit från barnhemmet, men skickar nödbrev per flaskpost från Devil's Bayou i Louisiana (en delstat som väl återbesöktes av Disney först dryga trettio år senare i "Prinsessan och grodan", om jag inte misstar mig). Den skräniga och visuellt föga tilltalande pantlånerskan Madame Medusa har något med det hela att göra. Den koketta musfröken Bianca och den fumliga vaktmästarmusen Bernhard åläggs att lösa mysteriet. Den nätt och jämnt start- och landningsdugliga albatrossen Orville blir deras pilot och flygfarkost i en och samma person.

Med små huvudpersoner får man lätt en sådan där Toy Story-typ av av film där människors småsaker blir små varelsers stora saker. Jag har alltid funnit konceptet mysigt och så även här, exempelvis när de sätter sig tillrätta i en sardinburk på fågelns rygg och skruvar tillbaka locket en bit för ökad säkerhet. Filmen har i största allmänhet härligt tecknade miljöer och uttrycksfulla karaktärer. Jag föredrar vida den här looken framför sentida försök som "Björnbröder". Träsket med dess övergivna flodbåt där Penny hålls fången är en stämningsfull plats och Medusa en magnifikt ond karaktär, som utan fruktan domderar över ett par smarta krokodiler och sin hunsade assistent men blir rädd för ett par möss.

Hennes plan är i linje med hennes personlighet: att skicka ett litet barn ner i en trång grotta för att leta efter en diamant. Av erfarenhet vet jag att man sällan kan förutspå vad barn blir rädda av i filmer, men det finns nog skäl att varna för fler läskigheter. Den elaka tanten utsätter barnet och / eller mössen för alltifrån drunkningsrisk till skottlossningar, alltmedan en hjälpsam trollslända flyr från blodtörstiga (vad annars?) fladdermöss, med mera. Dessutom måste våra hjältar vid ett tillfälle arbeta inuti en dödskalle.

"Bernhard och Bianca" är en märklig men mysig och rätt spännande film, med oväntat våldsamma inslag samtidigt som ingen dör (i alla fall i bild). Jag kanske borde tillägga att trots bristen på översvallande lovord så gillar jag den.

© Anders Lindahl
2013-10-23


Tack till Disney för recensionsexemplar

DVD / Blu-ray

Extramaterialet på 35-årsjubileums-BD-utgåvan innehåller bland annat en gammal kortfilm på det bisarra temat "tre blinda mus-ketörer". På rent flax och alldeles ovetandes lyckas de undkomma kattens komplexa fällor. Underligt, småkul och old-school-våldsamt. En satirisk sång om människosläktet som aldrig kom med i filmen får sin senkomna chans att locka till ... ett och annat småleende. Mest plats (30 minuter) får ett avsnitt ur en gammal Disney-producerad naturserie där allt är äkta, både djuren och deras handlingar (True-life, kallas konceptet, också känt som dokumentärfilm). Vattenlevande fåglar är temat för dagen. Ganska välgjort och undervisande, man jag förstår inte riktigt vad det här inslaget har med huvudinnehållet att göra.
© Disney

Originaltitel: The Rescuers
USA, 1977
Regi: John Lounsbery Wolfgang Reitherman Art Stevens

Genre: Animation, Äventyr, Barnfilm
Hemmabio: 2013-10-09
Teman: Disney


Ingår i följande teman


Disney

     

Dela |