Björnbröder (2003)

Ännu en sedelärande förvandling

3 russin

När inuitynglingen Kenai förlorar en av sina bröder i kamp med en björn vill han mot den visa stamgummans råd utkräva hämnd. Han rentav lyckas, med den konsekvensen att andarna beslutar lära honom en läxa. Han blir, liksom senare mamman i "Modig", själv en björn. På sin väg mot den plats där han möjligen kan få förtrollningen bruten slår han följe med en tjatig liten björnunge, som föga anar att han kamperar med en förvandlad människa. I hälarna på dem följer Kenais andre bror, som tror att den björn han jagar har dödat hans lillebror. Kan någon lära sig något om kärlek och brödraskap av detta?

"Björnbröder" är på många sätt en urtypisk Disney-film med circle of life-känslan från "Lejonkungen" och "Bambi", samtidigt som den har en del gemensamt med ungefärligen jämngamla "Ice Age". Här finns samma dynamik mellan en pratsam liten figur och en storvuxen karaktär som motvilligt får ta rollen som trygghet i en farlig värld. Även eran, strax efter istiden, är ungefär densamma. Här är dock inslaget av urtida mysticism ganska stort, med fokus på naturreligion och andar, och tonfallet trots traditionell Disney-komik allvarligare. Inledningen är tung och stormpiskad och när färgerna väl blir varmare och humorn frekventare är det hög tid med tanke på den förmodade huvudsakliga målgruppen. När filmen väl har landat i sin premiss blir den fungerande och ganska charmig.

Sångerna, signerade Phil Collins och på svenska tolkade av Björn Skifs, känns dock tama och billiga i mina öron. Jag är heller inte helsåld på filmens look. Lite kitchig, i brist på ett bättre ord. De sävliga älgbröderna, på svenska tolkade av hipphipparna Jansson och Wester, fungerar bättre. Och, tja, det mesta fungerar som sagt rätt bra. Det finns även en del modiga inslag här. Kenai ställs mot slutet inför ett tämligen kvistigt dilemma. Och om man lyckats missa exakt varför lille Koda traskar runt mol allena i stora världen, så finns det en tung överraskning bara där.

Det är dock svårt att komma ifrån känslan av att filmen förlitar sig alltför mycket på att pricka av en checklista med framgångsrika koncept och element. Resultatet blir föga förvånande lite opersonligt. Jämför man med de Ghibli-filmer som Disney vid den här tiden hade börjat distribuera i väst blir bristerna ännu mer markanta.

Mottagandet blev halvljummet och efter 2004 års "Kogänget" beslöt man sig på Disney för att helt lägga ner det här med tecknad film till förmån för datoranimerad. Fem år senare gjordes ändå ett nytt försök att återuppväcka den konstform som studion skapat, "Prinsessan och grodan", men efter det har man nöjt sig med (ganska lyckade) 3D-animerade rullar. Törs man hoppas på att de vågar försöka igen, men med hjälp av Pixars bästa manusförfattare? Det hade väl varit kul?

© Anders Lindahl
2013-10-14


Tack till Disney för recensionsexemplar

DVD / Blu-ray

Rejält med extramaterial finns det på Blu-rayutgåvan från 2013, inklusive en making of på 45 minuter. Det är en typisk promo-making of, som jobbar hårt på att övertyga en om hur bra filmen är, men som också ger en mysig inblick i filmskapandet.
© Disney

Originaltitel: Brother Bear
USA, 2003
Regi: Aaron Blaise Robert Walker

Genre: Animation, Äventyr, Barnfilm
Hemmabio: 2013-10-09
Teman: Disney


Ingår i följande teman


Disney

     

Dela |