Side Effects (2013)

Stark medicin i hyfsat spännande soderberghsk svanesång?

3 russin

Steven Soderbergh. Han har flera gånger hotat med att sluta göra film och den här gången kanske han menar allvar. Ett av de sista avslutade projekten är i så fall en lätt konspiratorisk, psykologisk thriller med aningen hitchcockska undertoner och möjligen det närmaste regissören kommit en ”Basic Instinct”. Trubbig jämförelse, men alltid något, sade han som fick se Åmål.

Som sådan tar den sin tid att grabba tag, men blir efterhand en katt-och-råtta-lek av den sort som i alla fall engagerar medan den pågår. Så många starka freudianska efterverkningar eller efterhängsna existentiella bryderier ger den inte upphov till. ”Side Effects” är lagom smart, spännande och sexig. Ungefär. Soderbergh har egentligen aldrig varit de tillspetsade spekulationernas man, utan snarare ofta nyktert distanserad samtidigt som hans filmer gärna är elegant stiliserade. Men det här är relativt sett inte påfallande stilmedvetet eller med en omisskännlig egen identitet.

Han har gjort flera bättre filmer än detta. Men det kan ändå vara värt - åtminstone för de hängivna soderberghianer som jag ändå föreställer mig finnas ett försvarligt antal av - att i cirka en timme och 45 minuter följa psykolog Jude Laws grubblerier över om han skrivit ut en depressionsdämpande medicin med biverkningar som fått en patient att begå mord utan att kunna bedömas som personligt ansvarig för det. Det eventuella misstaget hotar snart hela hans karriär och i förlängningen även familjen och tillvaron i stort. Vem kan man lita på i denna härva? Ja, det bör jag väl inte orda mer än nödvändigt om.

Modern psykologisk (sade jag det?) mysrysare med elegant inramning och sluga spelare på banan. Jag har inte gjort den extra ansträngningen att ta reda på vad professionella hjärnskrynklare eller läkemedelsproducenter kan ha att säga om trovärdigheten, men som lekman i båda avseendena tycker jag att helheten håller den standard man kan kräva för att inte hela paketet ska implodera eller spåra ur.

© Johan Lindahl
2013-10-12

© 2013 Happy Pill Distribution, LLC. All rights reserved.
Lugnet före...

© 2013 Happy Pill Distribution, LLC. All rights reserved.
...stormen. Eller sammanbrottet. Eller vad det nu egentligen är.

Originaltitel: Side Effects
USA, 2013
Regi: Steven Soderbergh
Med: Jude Law, Rooney Mara, Catherine Zeta-Jones, Channing Tatum, Ann Dowd, Vinessa Shaw, Peter Friedman, David Costabile

Genre: Drama, Thriller     

Dela |