Breaking Bad - säsong 1 (2008)

What's cooking, Walter?

4 russin

Beslut. Kemiläraren Walter White i New Mexico fattar några viktiga sådana när han drabbas av cancer och samtidigt inte vill bli beroende av andras välvilja för att kunna försörja sin familj. Hur spontana eller under lång tid uttänkta de är, kan man i det här stadiet än så länge bara spekulera i. Han är inte en helt öppen bok. Vem är egentligen Walter? Och varför har ”Breaking Bad” blivit en sådan smygande succé, som säkerligen inte har skaffat sig TV-världens numerärt mest betydande publik men förmodligen en av de mest hängivna. Sent omsider försöker jag själv närma mig fenomenet och komma till en egen slutsats. Eller egna slutsatser.

Är det här så bra som beundrarna hävdar? Alltså, en av världens genom historien bästa TV-serier överhuvudtaget? Där är jag inte än, men de första sju avsnitten som utgör hela första säsongen, är en av de mest fascinerande startsträckor jag sett, med en gradvis karaktärsutveckling av inte minst huvudpersonen som bara ber om att få fortsätta och fascinera ännu mer.

Han är medelålders och försörjer familjen genom sina alternerande kneg som kemilärare och extraknäck på en biltvätt. De har en son som delvis hämmas av ett fysiskt funktionshinder och hustrun har en senkommen uppföljare på väg. Mitt i allt kommer det. Cancerbeskedet. Walter är tyngd av hela tillvarons kravfylldhet och komplexitet, men börjar också genomgå en betydande metamorfos, eller möjligen lätta på förlåten och avslöja vem som verkligen funnits därinne bakom den välordnade fasaden i alla år. Snilleblixten kommer ironiskt nog efter att svågern som är narkotikapolis visat upp en del av vad hans jobb innebär och vad som döljer sig bakom andra mer eller mindre flotta fasader i det ofta obarmhärtigt solstekta halvökenlandskapet där de lever sina till synes inrutade villaliv.

Metamfetamin. Det blev väl rätt substans nu? Kan inte säga att det här är mitt expertisområde, men efter ett tag med det här följet kan man börja undra om man inte själv har klart för sig vilka ingredienser som krävs för att koka ihop sitt eget olagliga men i bästa fall respektingivande inkomstbringande elixir. Problemen kommer med på köpet och redan de första episoderna visar på en man som balanserar på slak lina, mycket slak, men samtidigt ser ut att livas upp av nära-döden-upplevelser och ovant nervkittlande situationer. Och sådana blir det efterhand många av i ”Breaking Bad”.

Naturalistiskt, med visuella påhitt som både tangerar det drömlika och det extremhyperrealistiska på ett sätt som inte alltid självklart direkt avslöjar vad som är vad. Det väldigt vardagliga varvas med vildsinta äventyr där en fisk verkligen ser ut att vara i fel vattendrag men uppvisar oväntade överlevnadsinstinkter och geniala krigslister. Att kunna sin kemi kan alltså leda till ett mer spännande liv, eller? Inte är det väl en hyllning till den här entreprenörsandan och våghalsigheten? Nej, det finns alltid ett pris att betala. Men Walters liv skulle ju inte heller varit så angeläget att göra TV av om han hade stannat i det invanda, fattat klokare beslut och prioriterat ärlighet framför allt… Det är det uppseendeväckande och inte alltid moraliskt försvarbara som fängslar, även i den här serien. Men det finns en relief, människor som lever vidare i ett mer typiskt medelklassliv som ger perspektiv på utsvävningarna. Framförallt då Walter Whites fru och son som anar oråd, men inte gärna kan förväntas gissa sig till hela vidden av det som huspatriarken hemlighåller med förevändningen att det handlar om deras bästa för framtiden. Han vill ju bara vara en god familjeförsörjare, även efter det möte med liemannen han börjar skönja i vitögat…

…men som ändå visat sig dröja så länge att serien kunnat fortgå i fem säsonger inför en växande publik innan den nyligen avslutades. Själv har jag en hel del att plöja igenom för att nå fram till finalen, men det sägs vara mödan värt att göra det. To be continued. Hoppas jag.

© Johan Lindahl
2013-10-17

Källa: Sony Pictures Home Entertainment
Alltid på väg mot nya muntra mål.

Källa: Sony Pictures Home Entertainment
Familjelyckan. Hur kommer det att gå med den i fortsättningen, egentligen?

Originaltitel: Breaking Bad - Season 1
USA, 2008
Regi: Vince Gilligan Adam Bernstein Bronwen Hughes m fl
Med: Bryan Cranston, Anna Gunn, Aaron Paul, Dean Norris, Betsy Brandt, RJ Mitte m fl

Genre: Drama, Thriller, TV-serie     

Dela |