Den ovillige fundamentalisten (2012)
Från råkapitalist till religiös extremist - eller?
I den pakistanska storstaden Lahore pågår en afton 2011 en fest. Samtidigt kidnappas en amerikansk universitetslärare på gatan och samma lands underrättelseverksamhet aktiveras omedelbart. Händelsevis bokar även den likaledes amerikanske journalisten Bobby Lincoln (Liev Schreiber) möte med Changez (Riz Ahmed), pakistanier och kollega till den kidnappade läraren, själv med ett förflutet i USA. Changez har (som namnet i sig kan antyda från ett engelspråkigt perspektiv) genomgått en del förändringar i sitt liv och han vill gärna berätta, som han säger, hela historien om hur han blivit den han är nu. Ursprunget finns i en respekterad men enligt Changez själv inte så fruktansvärt förmögen familj, som han lämnade tio år tidigare för att göra karriär i det stora landet i väst.
Ung men väldigt ambitiös tar han sig igenom några hårda studieår innan han lyckas imponera på chefen för en finansfirma (Kiefer Sutherland) och in i businessbranschen det bär, ihop med andra unga uppkomlingar som siktar mot stjärnorna eller högre. De tycks ständigt hålla igång en smart och självmedveten jargong i en värld av vinnare… Så träffar han den unga, snygga fotografen (Kate Hudson) och livet i New York blir intressant på fler nivåer.
Det är en kosmopolitisk historia, som så ofta med regissör Mira Nair vid spakarna. Färden rör sig mellan kontinenter och växlar dessutom regelbundet mellan olika tidsplan. Medan Changez är på Filippinerna för firmans räkning far två flygplan in i World Trade Center och världen förändras. Inte minst hans. Vid återkomsten till USA behandlas han med mer misstänksamhet av myndigheterna och han börjar själv gradvis förändras av det yttre trycket och en tilltagande känsla av isolering. Identiteten svajar och till slut kan han inte riktigt lita på någon. Trots en fortsatt lovande karriärkurva och en kvinna vid sin sida, en kvinna som inte alltid tänker i samma banor som han själv men åtminstone bryr sig.
Redan från början har vi ett facit: Changez kommer, bränd av sina erfarenheter, att byta bana, lämna det ljuva livet och bli en kontroversiell person i hemlandet. Agitator? Taliban? Rebell i största allmänhet? Det är vad journalisten Lincoln vill röna ut. Intervjupersonens retorik som lärare på universitetet väcker misstankar, men denne är själv misstänksam mot Lincolns motiv. En röd tråd är den underliggande kritiken mot den amerikanska och globala kapitalismen som kommer fram i huvudpersonens narrativ. Han har varit mitt i den som en hårdför utövare och nu ser han den med andra ögon utifrån.
”Den ovillige fundamentalisten” bygger på en av av mig ännu oplöjd roman från 2007 av pakistanske författaren Mohsin Hamid. Ensemblen är väl vald och håller ett konsekvent tonläge. Musiken är varierad och attraktiv med bidrag av bland andra Peter Gabriel. Det är en film om och för en förvirrad tid. Kanske är den mest värdefull och övertygande under vägen än i den dramatiska och definitivt pulshöjande avslutningen där thrillerform och övergripande budskap sammanlänkas på ett sätt som ser lite för konventionellt och inte 100 procent tätt ut. Det ska liksom inte gå att missförstå poängen om att misstänksamhet och fördomar kan leda till elände och förspillda chanser till försoning. Annars finns mycket att applådera. Som drama likaväl som estetisk skapelse med de kontrastrika krängningarna mellan Manhattans glamour, människomyllret i Lahore och andra färgstarka miljöer. Jag skulle vilja kalla helheten passionerad men behärskad och trots några få invändningar värd varma rekommendationer för sina avvikelser från en alltför ljum huvudfåra i det allmänna aktuella utbudet.
© Johan Lindahl2013-09-28
Tack till SF Video för recensionsexemplar