Gambit (2012)

3 russin

Kortrecension

Konstkuratorn Deane (Colin Firth) har helt förståeligt ledsnat på sin mindre sympatiske, och högst excentriske, chef Shahbandar (Alan Rickman). Tillsammans med den gamle vännen tillika konstförfalskaren Majoren (Tom Courtenay) och den nya, mycket amerikanska, bekantskapen rodeostjärnan Puznowski (Cameron Diaz) iscensätter han en konstkupp mot Shahbander. Men naturligtvis "går inte allt som det är tänkt", som det brukar heta.

"Gambit" är en remake på "Högt spel i orienten" från 1966. Kanske är det därför filmen känns så traditionell. Karaktärerna är stereotypa; texasborna kan inte vara mer texasbor och britterna kan inte gärna mer brittiska än Colin Firth. Förvecklingar är en given del av "heist"-genren så de finns förstås även här, men storyn i sig är inte överdrivet komplicerad och en berättas, med ett undantag, rakt upp och ner. Som komedi bjuder den på en del lågmälda men trivsamma skratt, vilket är ett ok betyg. Filmens ambition är enkelt nog att skapa en stunds underhållning, vilket väl är en fullgod ambitionsnivå ibland, framför allt när det som här lyckas rätt väl.

Alltså: en smårolig, enkelt berättad och trivsam heist-film. Inte omistlig på något sätt, men heller inget man behöver undvika. Det kan nog inte bli mer tydligt en trea i betyg.
© Andreas Hallgren
2013-09-08

© 2012 Gambit Pictures Limited
Filmens svenska titel var ursprungligen "Utan byxor i karriären", men men hade på sent 90-tal, efter ett infall av sunt förnuft, slutat med påstått roliga översättningar på engelska filmtitlar.

Originaltitel: Gambit
USA, 2012
Regi: Michael Hoffman
Med: Colin Firth, Cameron Diaz, Alan Rickman, Tom Courtenay m.fl.

Genre: Komedi, Kriminalfilm
Hemmabio: 2013-09-18     

Dela |