Iron Man 3 (2013)

"You know who I am"

3 russin

Ännu en "Iron Man", ännu en orgie i bara halvt ironisk patriotism, spektakulära effekter och Robert Downey Jr, mannen vars blotta överlevnad efter hans vidlyftiga leverne är skäl till glädje. Att han är bland de tio bästa i världen på att leverera rappa, torra repliker är ett annat. Att han fått ett helt gäng med sådana små repliker av klart acceptabel kvalitet att leverera även här är, föga förvånande, ett tredje.

Den extravagante mekanikern Stark har lite svårt att handskas med vad han nyss upplevt - nämligen händelseförloppet i Joss Whedons jordnära dramadokumentär "The Avengers". Gudar och hulkar och annat knytt. Mycket att smälta. Han får rentav lite panikattacker ibland, vilket inte ska förleda er att missta filmen för någon djuplodande psykologisk studie. För att bearbeta bygger han drösvis med nya järnkostymer i källaren och försummar Gwyneth Paltrow, som tagit över rodret till företaget. Snart tvingas dock Stark till handling.

Katalysatorn är en terrorist kallad "Mandarinen" (Kingsley) som vill lära USA brutala läxor och hålla föredrag i sådana där piratsändningar som tar över alla kanaler, en försmådd forskare (Pearce) som förstås valt den onda sidan samt svårdödade och överhettade superhejdukar (bland andra James Badge Dale som spelade Robert Leckie i "Pacific"). Stark gör en 'bring'em on' och i en scen som smärtar i ett arkitektoniskt intresserat hjärta sprängs hans magnifika hem till smulor.

Mandarinen är en mäktig fiende, men ändock mänsklig, som utsett USA och inte minst dess president till måltavla. Vår hjälte hamnar både på botten (av havet) och i situationer där han inte kan förlita sig på sina makalösa manicker. Downeys interaktion med Den Smarte Lille Grabben (unge veteranen Ty Simpkins) som han lär känna ute på vischan när han behöver hjälp gör rundningsmärken av nästan alla de vanliga gulle-fällorna. Och när de inte kan låta bli att gulla till det lite ändå kan man inte riktigt komma sig för att klaga. Här hittar vi också en av Ben Kingsleys bästa roller på länge, som rymmer en härlig överraskning vilken jag inte ska orda alltför mycket om här. Det är också en film som påminner om Don Cheadles potential som actionhjälte och även låter Gwyneth röja en hel del, utan att det känns pliktskyldigt. Snarare ganska röjigt.

För regin står den här gången Shane Black som mest är känd som manusförfattare, bland annat till "Dödligt vapen", men tonfallet och stilen är tämligen identiska med tidigare filmer i serien. Finalen pågår kanske för länge, eventuellt är det för mycket av det intensivt effektgalna där man inte riktigt ens fattar vad som händer alla gånger, men framför allt är det här rejält underhållande på det där sättet det blir när även det bombastiska levereras med lite finess, humor och charm.

Fotnot: Dagens insikt är att robotrösten Jarvis spelas av Paul Bettany. Det hade jag faktiskt missat.

© Anders Lindahl
2013-08-31


Tack till Disney för recensionsexemplar
© 2013 MARVEL

© 2013 MARVEL

© 2013 MARVEL

Originaltitel: Iron Man 3
USA, 2013
Regi: Shane Black
Med: Robert Downey Jr., Gwyneth Paltrow, Don Cheadle, Guy Pearce, Rebecca Hall, Jon Favreau, Ben Kingsley, James Badge Dale, Ty Simpkins, Miguel Ferrer, Paul Bettany, William Sadler

Genre: Action
Svensk biopremiär: 2013-04-24
Hemmabio: 2013-08-28
Teman: Marvel Cinematic Universe Superhjältar

Relaterat: Iron Man (2008)


Ingår i följande teman


Marvel Cinematic Universe

Superhjältar

     

Dela |